Kde všude by měla vlát tibetská vlajka

Města, radnice a instituce, které podpoří akci Vlajka pro Tibet: Bězděkov, Býšť, Horní Jelení, Krajský úřad Pardubického kraje, Magistrát města Pardubic, MO Pardubice I, MO Pardubice II, MO Pardubice III, MO Pardubice VIII, Přelouč, Vyšehněvice, Sezemice, Srnojedy, Strašov, Veliny.

Školy: Univerzita Pardubice, Gymnázium Mozartova, Speciální a praktická škola Svítání.

Na úterý 10. března připadá 56. výročí povstání proti čínské okupaci Tibetu. Tento den se celosvětově připomíná sounáležitost s Tibetem. Kampaň Vlajka pro Tibet má symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s národem, který se snaží přežít pod okupací cizí země.

První byla Přelouč

Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. Prvním městem, které se zapojilo v Pardubickém kraji se v roce 1997 stala Přelouč. Ta ostatně tibetskou vlajku vyvěšuje i letos.

„Chápeme to jako symbolické přihlášení k výzvě. Vlajku vyvěsíme na budově starého úřadu na Masarykově náměstí už v pondělí navečer," uvedla starostka Přelouče Irena Burešová.

Tibetskou vlajku vyvěšuje několik let také obec Veliny na Holicku. „Vlajka bude na obecním úřadu. Iniciátorem byl náš starosta, který je zcestovalým člověkem. Já osobně tuto akci chápu jako prokázání ochoty postavit se za práva lidí," řekla místostarostka Velin Jana Třasáková.

Zapojí se studenti

Tibet podpoří i školská zařízení. Na Gymnáziu Mozartova si akci chystají sami studenti. „O velké přestávce bude v aule školy prezentace studentských referátů k tématu Tibetu a studenti sami budou vyvěšovat tibetskou vlajku kolem desáté hodiny," uvedl ředitel pardubického gymnázia Marek Výborný.

Univerzita Pardubice kromě vyvěšení vlajky počítá také s dalším programem. „Vlajku vyvěsíme v 11:30 na budově G. O významu kampaně přitom promluví vedoucí Katedry religionistiky Martin Fárek. Univerzita navíc 17. března přivítá předního tibetanistu Daniela Berounského z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, který přijede přednášet o současné situaci v Tibetu," sdělila mluvčí univerzity Valerie Wágnerová.

Útlak Tibetu trvá

Čínská komunistická armáda zcela obsadila Tibet v letech 1951 – 1952. Povstání, které vypuklo v Lhase 10. března 1959, však čínská armáda utopila v krvi a životem je zaplatilo více než 80 tisíc Tibeťanů. Přes milion Tibeťanů zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru a desetitisíce obyvatel Tibetu zamířily do exilu a to včetně duchovního vůdce země dalajlámy.

Komunistická Čína nese mezinárodní protest nelibě. Samotná tibetská vlajka je v Číně zakázána a trestáno je i pouhé její vlastnictví, natož veřejné vyvěšení. Čína také soustavně uplatňuje politiku osídlování Tibetu vlastním obyvatelstvem. Cílem je co nejvíce udusit kulturní dědictví i místní opozici. V některých oblastech už jsou Tibeťané považováni pouze za národnostní menšinu. Do roku 2020 například čínská vláda plánuje do Tibetu sestěhovat až 280 tisíc čínských migrantů. Úředním jazykem je čínština. Tibetština je potlačována i ve školách.

Represivní totalitní praktiky známé u nás z doby komunistické vlády před rokem 1989 jako zatýkání umělců, perzekuce politických vězňů, tvrdá cenzura sdělovacích prostředků i internetu jsou v zemi na denním pořádku.

Podpořit Tibet lze také jízdou na kole
K akcím pořádaným na podporu Tibetu můžete přispět i pokud zrovna nemáte vlajku k vyvěšení. V Pardubicích se například můžete zapojit do cyklojízdy městem. „Protože my Pardubáci beztak neumíme nic lepšího než jezdit na kolech, tak pořádáme Cyklojízdu pro Tibet," dodávají s nadsázkou organizátoři akce. Sraz cyklistů je zítra před Východočeským divadlem v 17 hodin.