Pokud se o někom z vedení města Pardubic v současnosti mluví, tak je to určitě první náměstek primátorky JINDŘICH TAUBER.

Jaká je současná situace v koalici na pardubické radnici?
V koalici jsou čtyři strany, což je celkem velké množství. Ale myslím, že přes určité problémy funguje naše spolupráce slušně. Neříkám, že se nám daří úplně všechno, ale myslím, že programové věci plníme. Na různé věci občas máme odlišné názory, ale to přece hned neznamená, že je něco špatně a hroutí se koalice. Proto mě nepříjemně překvapilo, jaké fámy a fabulace se po Pardubicích proslýchají. Na úterním zasedání tomu ale Městský výbor ČSSD učinil přítrž.

Jsou pro vás fabulace o konci koalice či odvolávání někoho z členů vedení města nepříjemné a myslíte, že vás poškozují?
Určitě to příjemné není. Hůř se pracuje nejen mně, ale i všem ostatním, které spekulace poškozují. Takže doufám, že ty spekulace ustanou a koalice bude až do voleb fungovat v současném složení a my budeme mít klid na práci pro město.

Co považujete za největší úspěch současné koalice?
Budu mluvit především za sebe. Je to podle mě dostavba aquacentra. To jsou adekvátně vynaložené peníze, i když většina členů současného vedení města nebyla pro projekt takový, jaký je dnes. Návštěvnost je zatím velmi vysoká. Nedávno za mnou byli projektanti, že by bylo dobré přistavět ještě pětadvacetimetrový bazén, protože ten padesátimetrový je neustále plný. To by ale stálo dalších 40 až 50 milionů, takže je to v současné chvíli nereálné.

A nějaký další úspěch?
Zatím to sice není vidět, ale hodně se pokročilo v přípravě projektů dotovaných z Evropské unie, jako jsou Tyršovy sady nebo třída Míru.

Vy máte na starosti právě opravu třídy Míru. Můžete tedy přiblížit, v jaké fázi tento projekt v současné době je?

Když jsme na radnici přišli, tak nebylo hotové skoro nic. Museli jsme udělat projektovou dokumentaci, získat čtyři stavební povolení, jednat s občany kvůli inženýrským sítím… Koordinace projektu není jednoduchá. Také zastupitelé změnili projekt z čisté pěší zóny na zónu s omezenou trolejbusovou dopravou…

Už víte, jak bude v ideálním případě vypadat harmonogram celého projektu?

Výběrové řízení již má v rukou advokátní kancelář. Bude dvoukolové a na začátku června by mělo být ukončeno první kolo, ze kterého budou vyřazeni uchazeči, kteří nesplní podmínky. Smlouva se zhotovitelem by mohla být podepsána na přelomu srpna a září. A pokud se nikdo proti výsledkům výběrového řízení neodvolá, tak by mohla být o měsíc později zahájena samotná rekonstrukce, která by měla trvat zhruba rok. Termíny jsou pro nás v této chvíli kvůli dotacím hodně důležité, budeme tlačit na to, aby se stavělo co nejrychleji.

Už jste řešili režim vjezdu na zrekonstruovanou třídu Míru?
Přesné časy, ve kterých bude moci na třídu Míru jezdit zásobování, zatím stanovené nejsou. Počítáme ale s přísnějším režimem než dosud. Samozřejmě můžeme udělat výjimky, kdy třeba květinářství potřebují navážet zboží i během dne. Nemělo by být ale tolik povolení ke vjezdu jako v současné době.

Bude se třída Míru rekonstruovat najednou?
Ne, počítáme s rozdělením na tři etapy. Nejprve se bude opravovat ulice Sladkovského, ve druhé etapě počítáme s rekonstrukcí třídy Míru od lékárny až ke Grandu a nakonec opravíme ulici od lékárny k obchodnímu domu Magnum. Tam by mohla vzniknout i socha aviatika Jana Kašpara.