„Nevybavuji si, že by se někdy v historii vězeňské či ústavní péče přiotrávilo tolik lidí z vlastního rozhodnutí," komentoval Andrej Drbohlav neobvyklý počet jedenácti mladých lidí, kteří si ve věznici vzali velkou dávku léků na srdeční arytmii.

„Informací k případu je stále poměrně málo, ale zatím to nevypadá, že by šlo o nějakou cílenou otravu, kdy by se někdo z vězňů pokusil někoho jiného tímto způsobem otrávit," podotkl uznávaný psycholog a psychopatolog.

U vězňů je možné prakticky cokoliv

„V tuto chvíli nelze vyvrátit ani hypotézu, že vězni tyto léky někde našli a rozhodli se vyzkoušet jejich účinky. Tato skupina léků je pro organismus velmi nebezpečná, ale je otázkou, jestli si to tito mladí lidé vůbec uvědomili," nechal se slyšet Andrej Drbohlav.

„Vězeňská oblast je natolik specifická, že člověk si může vymyslet prakticky jakýkoliv scénář, jak se celá událost odehrála. U vězňů je opravdu možné skoro úplně všechno. Jsou schopni čehokoliv, i toho, co je mimo rámec běžného chápání," upozornil.

„Poměrně výrazná část těchto jedinců je emocionálně, sociálně či intelektuálně retardovaná. Proto v této skupině může docházet k činům, které jsou pro většinovou populaci těžko vysvětlitelné," pokračoval Andrej Drbohlav.

„Samozřejmě mohlo jít také o demonstrativní čin. Často i ti největší sígři ohrožují na životě sami sebe, aby vyhrožovali systému či nějakým způsobem na sebe upozornili. Ale to zřejmě nebude tento případ," přemítal renomovaný expert na tuto problematiku.

Jak se k vězňům dostalo tolik léků?

„V této kauze však je několik zarážejících věcí. Zaprvé že šlo o mladé lidi, zadruhé že jich bylo takové množství a zatřetí, a to je z mého pohledu naprosto klíčová otázka, která by měla být zodpovězena, jak je možné, že se dostali k takovému množství léků," přemítal Andrej Drbohlav.

„Tyto otázky vnáší nejistotu nad fungováním celé vězeňské služby. Není to jediná kauza, která se v posledních dnech přihodila. O pašování drog do vězeňských cel se všeobecně ví, děje se to celkem pravidelně, ale systém tomuto problému není momentálně schopen čelit," uzavřel.