Většina lidí nemá čas na speciální rodinné tradice. Mají co dělat, aby se s příbuznými sešli alespoň na Vánoce. Mnohým prý nezbývá čas posedět společně u stolu, popovídat si a utužovat vztahy, a to ani jednou týdně. Vyplývá to z miniprůzkumu, který Pardubický deník provedl
v regionu.

KOMUNIKACE VÁZNE

„Pro mě jsou rodinné tradice velmi důležité. Připadá mi, že v dnešní době rodina zapomněla trávit čas pospolu a přestává komunikovat," vyjádřila se k problému ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková. Během své práce se setkává i s rozpadajícími se rodinami. „Lidé mezi sebou nekomunikují a dochází tak k narušení mezigeneračních vztahů," uvedla Marie Hubálková.

Na rodinné tradice však zbývá jen několik dní v roce. „Tradice jsou pro nás důležité, protože stmelují rodinu. Dodržujeme takovou klasiku, jako jsou Vánoce 
a Velikonoce," uvedla studentka Univerzity Pardubice Zuzana Kuželová.

Ale najdou se mezi námi i tací, kteří mají své netradiční zvyky. „Před Vánocemi jezdíme každý rok celá rodina do Prahy do kina, uděláme si takový pěkný výlet, kde můžeme na poslední chvíli nakoupit ještě nějaké dárky. Zavedli jsme to před několika lety a od té doby si nedokážu představit Vánoce bez návštěvy Prahy," uvedla Lucie Palounková, studentka Univerzity Pardubice.

NÁVYKY A JISTOTY

Tradice by měly systematicky vybudovat návyky jedince i společnosti. Také
z toho důvodu jsou důležité.

„Myslím, že by měly pomoci člověku zařadit se do společnosti a vytvořit mu jistoty. Je důležité vědět, že někam patříte," poznamenal ředitel Pedagogicko-psycho-logické poradny Pardubice Jiří Knoll.

„Rodinné tradice pro mě jsou důležité. Ať se děje, co se děje, rodina při mně bude vždy stát. A proto jsem ráda, když nejrůznější tradice dodržujeme," přiznala mladá blogerka Nikola Havlíčková.

„Nejsou to žádné velké věci, co spolu podnikáme, a tím je to možná i krásnější, když si užíváme maličkosti. Dodržujeme jakousi rodinnou tradici na Vánoce, kdy každoročně odjíždíme 
na hory, kde si užíváme svátky a klid. Právě na horách je tradicí, že se věnujeme jen rodině, zahazujeme všechna elektronická zařízení a vnímáme jen a jen sebe navzájem," doplnila Nikola Havlíčková.