Z hlediska tematického zaměření muzea se jedná o nosné a zajímavé  téma.
Tramping lze dnes chápat jako jeden z tradičních a zároveň velmi specifických fenoménů pro český region. Nejde jen o jeden ze způsobů trávení volného času početné skupiny lidí, ale dotýká se výrazně životního stylu, vnímání světa, vztahu k přírodě a vyznačuje se také svébytným způsobem v hudební kultuře.

Ojedinělá atrakce

Téma trampingu je v současných stálých muzejních  expozicích na území České republiky ojedinělé, proto lze předpokládat, že by se uvažované muzeum stalo zajímavou  a v tom dobrém slova smyslu vítanou „atrakcí".
Pro vznik expozice existují  dostatečně velké informační zdroje. Jiří Jedlička se v oblasti trampingu pohybuje již řadu let a nashromáždil velké množství materiálů – písemností, fotografií, gramofonových desek, tiskovin, filmových záběrů i zvukových záznamů, které mapují život českých trampských osad v minulosti i současnosti.

Je z čeho vycházet

Obsahová  náplň muzea má z čeho vycházet, což je základní předpoklad pro sestavení libreta a scénáře expozice.
K dispozici jsou také hmotné předměty, které z pohledu expozičního řešení nabízejí škálu zajímavých možností – dioramata – instalace ohniště, trampské kuchyně, spaní pod širákem nebo porovnání vývoje v proměnách věcí spojených s pobytem v přírodě (stany, batohy – kdysi a dnes). Množství zvukových a obrazových záznamů dávají šanci  k použití projekcí.

Myšlenku na založení trampského muzea považuji za dobrou se všemi předpoklady na úspěšnou realizaci, s potenciálem přilákat nemalou část veřejnosti.

Cílová skupina?

Cílovou skupinou by se jistě mohli stát nejen trampové, ale také školní mládež, skauti, junáci, běžní turisté nebo cykloturisté bez rozdílu věku.
Doporučuji umístění  v přírodním, venkovském prostředí, které by umožňovalo konání řady doprovodných akcí, které jsou pro téma trampingu typické (táboráky, soutěže v dovednostech spojených s pobytem v přírodě).
Bude-li muzeum vznikat takzvaně „na zelené louce", doporučuji  myslet  také na  uložení ostatních sbírkových předmětů (nejen vystavených exponátů) a na další provozně technické souvislosti spojené s jeho provozem.
Východočeské muzeum v Pardubicích je ohledně metodické pomoci při budování toho trampského muzea  i nadále k dispozici.

Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea