V neděli 2. března zmizí z třídy Míru trolejbusy a o den později začne dlouho plánovaná rekonstrukce. Ze zašlé pardubické ulice by se podle plánů vedení radnice měla stát výstavní pěší zónou s omezenou trolejbusovou dopravou. Jestli tomu tak skutečně bude, se uvidí zhruba za rok, kdy by měla oprava skončit.

„Bude to velmi složitá akce. Na třídu Míru zhruba 30 let nikdo ani nesáhl a teď by se během jednoho roku měla změnit v krásnou a příjemnou ulici, kterou lidé nejen projdou, ale rádi se zde zdrží. Nejde nám ale jenom o zkrášlení třídy Míru. To by bylo poměrně snadné, většina investic půjde, jak se říká, do země. Při rekonstrukci, kterou děláme na několik desetiletí, budou vyměněny inženýrské sítě uložené pod zemí, včetně kanalizačních přípojek," konstatovala primátorka města Pardubic Štěpánka Fraňková.

Třetina ulice bude vyhrazena pro pěší

Na problémy se musí připravit nejen řidiči, ale hlavně majitelé nemovitostí a podnikatelé, kteří mají na třídě Míru své obchody.
„Vždy bude jedna třetina ulice otevřena pro pěší. V pondělí, středu a pátek bude v určených hodinách umožněn vjezd zásobování přímo na třídu Míru, v ostatní dny se bude zásobovat z vedlejších ulic," vysvětlil vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Na objízdnou trasu se budou muset vydat všechny trolejbusové linky, které jsou vedeny přes třídu Míru. Nově by měly jet přes Masarykovo náměstí.
„Chystáme také přetrasování linky číslo 4, která nově pojede až na vlakové nádraží. Posílíme tím spojení mezi východní částí Polabin a nádražím," sdělil Deníku ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

Firma Syner vyhrála s cenou 120 milionů

Pohotovost mají i městští strážníci, kteří se budou snažit v prvních dnech uzavírky navádět řidiče na objízdné trasy. „Vyčlenili jsme více strážníků, kteří budou dohlížet na okolí třídy Míru. Situaci budeme koordinovat také se státní policií," vysvětlil ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.

Opravy zrealizuje firma Syner, která zvítězila ve výběrovém řízení s cenou kolem 120 milionů korun.
„Podle projektového rozpočtu měla být cena rekonstrukce 214,5 milionu korun. Výběrové řízení, kterého se zúčastnilo čtrnáct firem, ale tuto cenu snížilo na 120 milionů korun. Projekt je navíc součástí Integrovaného plánu rozvoje města a může tak z tohoto programu Evropské unie získat necelých 85 milionů korun. Ze svého rozpočtu pak město doplatí přibližně 35,5 milionu korun," prozradil náměstek pardubické primátorky Jiří Rozinek.