Mnozí čeští zaměstnavatelé si však zatím nezvykli na své zaměstnance v takových situacích příliš myslet. Aspoň to tvrdí odbory. „V kabinách řidičů tramvají nebo autobusů, není klimatizace a podnik se nestará. V čem jezdí, to je horor. A Že dovezou cestující bezpečně kam potřebují, je nadlidský výkon,“ zlobí se předseda odborové organizace OSPEA Vratislav Feigel.

Podle zákoníku práce je zaměstnavatel například povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci. Platí to i pro rizika spojená s nadměrnými teplotami. Je ale jen na zaměstnavateli, aby posoudil míru rizika.

Ve hře je zdraví

„Pokud nějaký zaměstnanec neupozorní na nesnesitelné pracovní prostředí, nic se neděje. Kontroly firem se nedělají,“ uvedla Jana Kašparová, tisková mluvčí odborů. A Jaroslav Kužel z Národní referenční laboratoře pro mikroklima a pracovní prostředí dodává: „Teplota by se na pracovišti měla během celého roku pohybovat mezi 20 až 28 stupni Celsia. Pokud dosáhne 36 stupňů, mělo by dojít k omezení práce a firmy by měly lidem upravit pracovní dobu.“
Vedra nejenže snižují pracovní výkonnost a znesnadňují soustředěnost, ale mohou způsobit i zdravotní problémy.

V tropických dnech zaměstnavatelé mnohdy poskytují vodu zdarma. Zákon jim to ale přikazuje jen v případě manuálně pracujících. Lidé v kancelářích nárok na vodu zdarma nemají, ale ve většině firem to už i v Česku patří k dobrému image, že jsou na pracovištích nádrže s vodou.

Podmínky práce ve vedru

Teplota na pracovišti má být celoročně mezi 20 až 28 stupni Celsia. Pokud tomu tak není, měl by zaměstnavatel zajistit klimatizaci.

K omezení práce by mělo dojít při teplotě 36 stupňů a více. V takovém případě se krátí pracovní doba a dělají se častější přestávky.

V horkých provozech (jako jsou například vysoké pece, stavební práce na ulici apod.) může pracovník strávit 15 minut, za den v souhrnu nejvýše 250 minut.

Poskytnout v horku vodu zákon zaměstnavatelům přikazuje, ovšem týká se to jen manuálně pracujících zaměstnanců; nárok mají na 2 litry denně.

U klimatizace je vyhláškou dána rychlost proudění vzduchu a relativní vlhkost. Mezi vnitřním a venkovním prostředím nemá být rozdíl větší než šest stupňů.

CO SE DĚJE KVŮLI VEDRU?

Kvůli vedru jezdí od pondělí tramvaje v Brně pomaleji. Dopravní podnik nařídil volnější tempo v obavě z možných deformací kolejnic vlivem extrémních teplot. Při vysoké rychlosti by tramvaj mohla na poškozeném místě vykolejit.

Požárníci na Hodonínsku zasahovali v pondělí u řady požárů. Dvakrát hasili v Mutěnicích. Nejprve začala hořet suchá tráva. V druhém případě vzplál obilný lán.


Ministerstvo dopravy a ministerstvo životního prostředí či pražské radnice ulevily v pondělí svým zaměstnancům a kvůli vedru je pustily již kolem poledne domů. Jejich zaměstnaci měli povoleno pracovat z domova.


Středočeská záchranka využila v pondělí při převozu 77letého muže v hlubokém bezvědomí metodu hypotermie, to znamená rychlého ochlazení. Pacienta obložili všemi zmraženými věcmi, které rodina doma měla v mrazáku a lednici a aplikovali infuzi s chladným fyziologickým roztokem.