Desítky let byly Tyršovy sady jedním z míst, kam Pardubáci chodili za odpočinkem i zábavou.

Proslavené byly taneční kurzy v Rotundě, maminky s dětmi využívaly dětské hřiště s vláčkem a železniční dráhou, v taneční kavárně U jezírka často hrávala hudba k tanci i poslechu, do autopavilonu se pro změnu chodilo na basketbal, udržované záhony jiřin a upravené cesty zase lákaly k procházkám.

Jenže park vystavěný v roce 1931 u příležitosti Celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu poslední desítky let chátrá. Jeho zkázu předznamenalo v šedesátých letech zbourání staveb, o které se tehdejší vedení města nestaralo. Život a bývalou slávu má sadům vdechnout připravovaná revitalizace Tyršových sadů a podzámeckého parku.

Debata o lavičkách

„Je mi líto, že se v posledních měsících točí debata o obnově parku pouze kolem kácení a cen laviček. Úplně tím byla přehlušena hlavní myšlenka připravovaného projektu, kterou je udělat ze zchátralého parku opět místo vyhledávané lidmi. Přitom v novém parku bude spousta prvků, kvůli nimž by si mohli občané města Tyršovy sady znovu oblíbit a pravidelně je navštěvovat," říká náměstek primátorky František Brendl.

Jedním z takových lákadel je tzv. Relax park. Odpočinkové místo pro všechny věkové kategorie se má táhnout souběžně téměř po celé délce pěší promenády. Děti i dospělí zde najdou nespočet herních prvků. A ty jsou koncipovány tak, aby se relaxační park stal současně prostorem k netradičním setkáváním, ať už hendikepovaných se zdravými nebo dětí se seniory. I na aktivní lidi pokročilejšího věku je totiž pamatováno a relaxační park jim nabídne možnosti k udržování kondice i zábavě. Na své si však samozřejmě přijdou především děti. Tomuto prostoru budou dominovat vzdušné lanové herní prvky, houpací sítě nebo rotační klády, na ty nejmenší pak budou čekat například hrací prvky v podobě zvířátek.

Nová Galerie Café

Vzkřísit život v parku má i nový objekt Galerie Café, která bude umístěná u vstupu do parku směrem ze Sukovy třídy. Poskytnout má prostory pro galerii, občerstvení, klubové akce a také moderní hygienické zázemí, včetně přebalovacího koutku pro rodiče s malými dětmi.

Hlavní osu parku bude tvořit Podzámecká promenáda, která má být ideálním místem pro posezení, odpočinek při vodním kanále ve stínu pergoly, stejně tak jako prostorem pro pořádání biotrhů, farmářských trhů, trhů řemesel nebo dětských dnů. „Tato páteřní komunikace je jedním z prvků propojujících nový projekt s původním návrhem pana architekta Řepy. Bude mít zpevněný povrch, aby se parkem dalo projít v jakoukoliv roční dobu," doplňuje význam promenády náměstek Brendl.

Komunikace bude vybudována z částečně hlazeného a částečně zdrsněného betonu v kombinaci se dřevem, její součástí budou i vodní kanál s navázanými bazénky, pergoly, lavice, pítka, osvětlení nebo infosystém.

Celý park bude po své proměně přístupný celoročně a opravdu každému, samozřejmostí tak jsou bezbariérové vstupy pro hendikepované. Lákat k posezení i drobným hrám bude i více než 50 tisíc metrů čtverečních pobytových trávníků. V parku pak bude vysázeno 160 nových stromů, další nové stromy budou v návaznosti na revitalizaci vysázeny i na Sukově třídě a na nábřeží Chrudimky. Výsadba nových stromů zaručí, že park bude sloužit i dalším generacím.

Výsledek prý ocení

„Jsem skutečně přesvědčen o tom, že pokud se nám podaří připravovaný projekt zrealizovat, lidé výsledek ocení a začnou park intenzivně využívat. Třeba tak, jako jsou dnes zvyklí chodit do Bubeníkových sadů, které prošly revitalizací před pár lety. I proto doufám, že kolegové ze zastupitelstva tento týden zvednou ruku pro to, že můžeme v projektu pokračovat a dotáhnout ho ke zdárnému konci," dodává František Brendl.

Mimořádné jednání zastupitelstva věnované revitalizaci Tyršových sadů se uskuteční ve čtvrtek 7. června od 16 hodin v Hudebním sále radnice. Zasedací pořádek sálu bude upraven tak, aby se mohlo zúčastnit co nejvíce zájemců o tento projekt z řad veřejnosti.

Miroslav Janovský, magistrát města, tiskový úsek