Tyršovy sady se do konce června opravit nestihnou a městu Pardubice hrozí, že přijde o možnost čerpat evropské dotace.

Vedení města se teď snaží s Regionální radou Severovýchod dojednat prodloužení termínu, do něhož musí požádat o jejich proplacení. Oprava parku v centru Pardubic nebude dokončena podle harmonogramu, jelikož dodavateli chybí žulové obložení schodů, po nichž se do parku vchází.

Stavební firma BaK předpokládá, že revitalizaci dokončí v září. Pokud město odklad nezíská a o dotace z evropských fondů přijde, bude uplatňovat náhradu škody na dodavateli stavby třeba i soudně.

„Subdodavatel firmu BaK uvedl v omyl, když opakovaně tvrdil, že dlažba objednaná v zahraničí je na cestě do České republiky. Nyní je jasné, že ji neobjednal a rekonstrukce nebude dokončena ve stanoveném termínu. Firma BaK už podala na svého subdodavatele trestní oznámení," vysvětlil důvody zdržení primátor Pardubic Martin Charvát.

Samé problémy

Není to první problém, který rekonstrukci parku postihl. Nejprve se proti projektu revitalizace ohradili ekologové, výběrové řízení na dodavatele stavby prošetřoval antimonopolní úřad, jemuž se nezdály přísné podmínky, které tendr na vybranou firmu kladl. Město ale mělo k přísným podmínkám své důvody. Stavební práce totiž začaly už v roce 2011, ale vítěz prvního výběrového řízení nakonec odmítl práce udělat a od smlouvy odstoupil.

„My nyní děláme vše proto, aby město, kvůli nezodpovědnosti subdodavatele, nepřišlo o evropské dotace. Jednáme s regionální radou, žádáme o prodloužení termínu na podání žádosti o dotace až do 30. září. Město rozhodně nebude platit za chyby jiných," dodal Martin Charvát.

Pokud už město žádost podalo, mohlo by být rozhodnutí známé už v pátek.

„O prodloužení termínů čerpání dotací vždy rozhoduje výbor regionální rady. Jeho nejbližší jednání je v pátek 19. června," prohlásila mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Silvie Špryňarová. Všechny práce by v parku měly být dokončeny během července. Poté už se bude čekat jen na obložení schodišť.

„Park zůstane uzavřen, proúčtujeme všechny dosavadní náklady na jeho obnovu a požádáme o část dotací. Stavbu ale nepřevezmeme, dokud nebude kompletní," řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Vznikne kavárna

Revitalizace podzámeckého parku přijde zhruba na 88 milionů korun, z toho asi šest milionů bude stát dlažba a obklad schodiště, kvůli kterým město musí žádat o odklad termínu. Pokud regionální rada vyjde vedení města vstříc, tak by 85 procent uznatelných nákladů měla pokrýt evropská dotace.

Souběžně s obnovou parku je revitalizován podzámecký biotop a vznikne též kavárna se sociálním zázemím pro návštěvníky parku. Celkem tyto dvě akce budou stát necelých 17 milionů korun a hradit je bude z vlastního rozpočtu město.