V březnu na jedné základní škole v České Třebové deváťáci o přestávce nasadili svému učiteli na hlavu odpadkový koš a akci nahráli na mobily. Videem se pak chlubili i na internetu. Hradcem Králové zase před Vánoci otřásl případ oblíbeného tělocvikáře, jehož surově zmlátili příbuzní romského žáka, kterým si postěžoval na předchozí konflikt s učitelem. Ten se léčí dodnes.

„Agresivita dětí stoupá, neznají hranice. Demokracie je pěkná věc, ale po revoluci byly meze dovoleného rozmělněny až příliš. Mladí agresoři se nejspíš inspirují akčními střílečkami v televizi,“ řekl ředitel Základní školy v Meziměstí na Náchodsku Zdeněk Mück.

A malým útočníkům většinou nic nehrozí. Vždyť jim nebývá ještě ani 15 let.

Východní Čechy/ Na mládeži vyhledávaném internetovém serveru www.youtube.com se před několika dny objevilo otřesné video ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích. Film jak vystřižený z agresivitou zaplavených amerických škol. Ve třídě vládne za přítomnosti učitelky naprostý chaos. Studenti stojí v lavicích, křičí na sebe, řvou smíchy. Učitelka s mnohem slabším hlasem nemá během několikaminutového videa nejmenší šanci. Jak ale Deník nakonec zjistil, naštěstí šlo jen o natáčení posledního zvonění, kdy se studenti loučí před maturitou se školou. Mezi dětmi se však natáčení školních scén, legrácek a výtržnictví stalo módním hitem. Více či méně hrané rvačky a hašteření ze sociálních zařízení či z tělocvičen si nahrávají na mobil, přeposílají kamarádům a vyvěšují na internet. Podobná nahrávka plná klukovských hrátek koluje i mezi žáky chrudimské základní školy U Stadionu.