Učitelé z pardubické školy Delta se vrátili z návštěvy Lycea Emila Combese z francouzského Pons. Byli tam domlouvat detaily jarního desetidenního pobytu francouzských studentů v Pardubicích. Další rok zase pojedou pardubičtí studenti na deset dní do francouzských rodin, aby poznali místní kulturu a zvyky.

1650 kilometrů

„Z Pardubic do Pons je to téměř 1650 kilometrů. Využili jsme servisní cesty našich kolegů z Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT a dvou volných míst v jejich voze. Přestože počasí bylo mírně řečeno nevlídné, stálo to za to. Francie je nádherná země se spoustou starobylých památek a Francouzi jsou velice galantní. Po cestě jsme viděli katedrály v Remeši a v Metz. Prohlédli jsme si partnerskou školu, městečko Pons, navštívili ochutnávku vín a hlavně diskutovali o podrobnostech projektu, vzájemné spolupráci a přípravě výměnného pobytu," zhodnotil cestu ředitel školy Jiří Formánek.

Obě školy začaly spolupracovat díky projektu Comenius letos v září na detekci kosmického záření CORADE (Cosmics Ray Detection).
„Studenti měří a zjišťují, z jakých směrů kosmické záření na Zemi přichází a snaží se k němu přiřadit jeho zdroj. O svých výsledcích diskutují se svými francouzskými spolužáky," sdělil Jiří Formánek.

Velká příležitost

„Pro žáky je to velká příležitost. Zdokonalí se v angličtině i v prezentaci své práce. Deset dní ve Francii, to je výborná motivace," shrnula učitelka angličtiny Michaela Ragoubi.
Pardubická Střední škola informatiky a ekonomie Delta vyučuje informační technologie, ekonomiku a podnikání. Nedávno otevřela rovněž mateřskou školu Delťáčci.