Rok 2008 významnými událostmi pro pardubický region nešetřil.

OBŘÍ KŘIŽOVATKA. U Opatovic nad Labem pokročila stavba jedné z největších křižovatek v zemi. Má vyřešit průsečík hned několika hlavních tahů a komunikací. Dopravní stavba je řešena jako tříúrovňová a vyjde stát na téměř dvě miliardy korun. Její část bude dána do provozu v závěru roku 2009.

HOKEJ. Město Pardubice se rozhodlo přijmout nabídku místního podnikatele Romana Šmidberského na odkup podílu města v akciové společnosti HC Moeller Pardubice. Šmidberský, který ještě předtím odprodal svou speditérskou firmu za stovky milionů korun, nabídl radnici za 50,11 procent akcií 25 milionů korun. Na téma připravované transakce se ve městě vedla velká debata, zda je vůbec výhodné se podílu v klubu zbavovat a případně za kolik. Především opozici se zdála nabízená cena nízká a navrhovala, aby se klub prodával ne po neúspěšné sezoně, která je hodnotu údajně snižovala, a rozhodně formou veřejné soutěže. Zastupitelstvo Pardubic nakonec v dubnu klub Romanu Šmidberskému prodalo, město si v něm ponechalo 34procentní podíl. Prodej klubu měl ještě dohru v závěru roku, kdy vyšlo najevo, že na pozvání klubu odjelo deset zastupitelů města na utkání NHL na Floridu. Kritici to považovali za možný střet zájmu a dva zastupitelé nakonec opustili představenstvo Městského rozvojového fondu Pardubice.

VICHŘICE. Ani Pardubicku se nevyhnuly březnová a červnová vichřice. Zatímco v létě mnoho škod nenadělala, její předchůdkyně se činila. Odlétla například střecha z klubovny fotbalistů na hřišti v Ostřešanech, v Sezemicích také sčítali statisícové škody. Velké polomy postihly městské lesy.

OBCHVAT. Ve Chvaleticích začala v polovině září výstavba dvoukilometrového silničního obchvatu, který má odlehčit od nadměrné dopravy v tomto městečku. Náklady na obchvat činí 192 milionů korun a spuštěn bude za dva roky. Na druhé straně okresu - v Holicích - pro změnu svůj silniční obchvat uvedli do provozu v prosinci.

HŘEBČÍN. Ministr zemědělství Petr Gandalovič počátkem listopadu zcela nečekaně odvolal z funkce ředitelku Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Lenku Gotthardovou. Jako důvod uváděl nedostatky v hospodaření hřebčína, čemuž z koňařské veřejnosti věřil málokdo. Personální změna se spíše dávala do souvislosti s chystaným čerpáním evropských peněz na rekonstrukci a rozvoj hřebčína. Za odvolanou ředitelku se peticí postavily stovky lidí, akce zvrátit rozhodnutí ministra ale k ničemu nevedla. První výběrové řízení na nového ředitele bylo zrušeno a nyní probíhá druhý pokus.

NEMOCNICE. Pardubická krajská nemocnice se v nové formě akciové společností často dostávala do sdělovacích prostředků. Změny v tomto krajském zdravotnickém zařízení a odchody lékařů často kritizovala celá pardubická radnice včetně primátora Jaroslava Demla. Obavy města byla zejména z toho, aby nespadla na úroveň pouhé okresní nemocnice. Po podzimních krajských volbách, kdy kraj jasně ovládla sociální demokracie, se město s krajem spojilo v obavách o zánik trauma a onkocentra. Spor s ministrem zdravotnictví přijel do Pardubic hasit a vysvětlovat jeho náměstek Marek Šnajdr.

PALÁC. Na Masarykově náměstí v Pardubicích byl v prosinci slavnostně otevřen obchodně zábavní komplex. Palác Pardubice postavila za zhruba jednu miliardu korun izraelská společnost Afi Europe. Stavbu doprovázela po celou dobu kritika architektů a i opozice, a to kvůli pozemkům, které Izraelci získali za zlomek tržní ceny. Do nového objektu si ale rychle našli lidé cestu a jeho návštěvnost se denně pohybuje kolem 25 tisíc. Obchodní centrum se stovkou obchodů zatím funguje bez multikina, které bude spuštěno v průběhu ledna. Práce rovněž pokračují na společenském sále, který si prosadilo město a bude se nacházet ve třetím podlaží Paláce Pardubice.