Týdenní akce je určena pro desítku středoškoláků, pro které je připraven pestrý vědecký program spojený s výukou a exkurzemi do blízkých železničních stanic a železničního muzea.

V učebnách a laboratořích dopravní fakulty se budou o středoškoláky starat místní lektoři i externí přednášející.
„Účastníky provedou nejen provozováním dráhy a drážní dopravy v České republice, ale také jejich legislativním rámcem a předpisy, podle nichž se železniční doprava řídí a organizuje," uvedl organizátor letní školy  Tomáš Hodr.

Vytvoří jízdní řád

„V dopravním minilabu si studenti vyzkouší vytvořit nákresný jízdní řád s pomocí programu Viriato a se simulací základních typů zabezpečovacích zařízení. Jejich činnost a obsluhu si pak budou moci prakticky vyzkoušet v dopravním sále fakulty, kde jsou tato zařízení instalována a připojena k modelovému kolejišti a je tak možno s jejich pomocí řídit reálný, byť modelový provoz podle grafikonu vlakové dopravy," podotkl Tomáš Hodr.

Studenti budou mít možnost se během celého týdne seznámit s dopravní fakultou i celým kampusem, vyzkouší si stravování v menze i ubytování na kolejích. Zažijí tak, jak vypadá život vysokoškoláka v Pardubicích. Po skončení letní školy obdrží její účastníci diplomy. Letní škola je pořádána jako součást projektu Brána vědě/ní otevřená – BRAVO, který má pomoci ukázat mladým lidem zábavnou a zajímavou formou svět vědy a výzkumu.