Poprvé v historii překročí počet studentů hranici 10 tisíc. „Významné výročí šedesáti let existence vysokého školství v Pardubicích si univerzita bude přopomínat řadou akcí a aktivit, a to jak odborných, tak i společenských a kulturních,“ uvedla mluvčí pardubické univerzity Valerie Wágnerová.
Do letošních prvních ročníků bakalářských studijních programů na všech sedmi fakultách se zapsalo 3600 posluchačů, což je o pět set více než v loňském roce.

„Celkový počet studentů, kteří budou letos studovat Univerzitu Pardubice, není zatím přesně znám, protože ještě v tomto týdnu probíhají na některých fakultách zápisy. Ale víme, že v jubilejním roce překročí počet vysokoškoláků poprvé hranici 10 tisíc,“ potvrdila Wágnerová.
Všichni noví studenti dostávají pro první orientaci na univerzitě tištěnou publikaci s názvem Lodivod, která slouží studentům jako průvodce prvními dny a týdny vysokoškolského studia.

„Obsahuje všechny potřebné informace z fakult a studijních oddělení, dobré rady, jak co najít na kolejích a v knihovně. V malé publikaci nechybí ani to, jaké služby, zázemí, zařízení a kluby lze nalézt v univerzitním kampusu i mimo něj,“ vysvětlila Valerie Wágnerová.
V Lodivodu studenti najdou také orientační mapy, kontakty, adresy a telefony, které by se jim mohly hodit, ale i například vyhlášené pardubické hospůdky a místa, na kterých se studenti mohou nasytit.

Fakulta restaurování, která sídlí v Litomyšli, zahajuje akademický rok 5. října.

Pavla Svítková