Díky rozhlasovému pořadu Živá laboratoř, který realizuje ve spolupráci s Českým rozhlasem, obsadila druhé místo v kategorii Audio/Video v soutěžní přehlídce popularizace vědy SCIAP (SCIence APproach).

Báječná zpráva

„Je to báječná zpráva. Ocenění je pro nás signálem, že naše práce má smysl a že věda lidi opravdu zajímá. Současně je to pro nás motivace k další práci v putování za zajímavostmi z vědeckého světa Univerzity Pardubice a v hledání zajímavých vědeckých osobností," říká k získanému ocenění redaktorka Jana Davidová, jedna z hlavních aktérek pořadu.

Ta v něm představuje zajímavé vědce Univerzity Pardubice. Odhaluje jejich práci, vědecká tajemství a informuje širokou veřejnost o jejich úspěších na poli vědeckém.
Každou neděli po 17. hodině na Českém rozhlasu se tak otevírají dveře jedné z laboratoří pardubických vědců. Živá laboratoř – to je pořad o vědě, která nám usnadní žít.

Úkol číslo jedna

„Věnovat se popularizaci vědy a výzkumu je pro univerzitu kromě dalších úkolem číslo jedna. Stále se proto snažíme hledat nové cesty, jak oslovit veřejnost a především mladou generaci a jak přitáhnout její pozornost k vědě, technice a nejrůznějším vědeckým disciplínám. Díky ocenění víme, že naše snaha má smysl a rozhodně v ní budeme pokračovat," doplňuje Valerie Wágnerová, kancléřka a mluvčí Univerzity Pardubice.

Univerzita Pardubice se této soutěže účastnila letos poprvé a hned se zařadila mezi nejúspěšnější instituce popularizující vědu.
Kromě pořadu Živá laboratoř přihlásila také do kategorie „Ostatní" zážitkovou akci Noc mladých výzkumníků a populárně-naučnou školní roadshow Věda a technika na dvorech škol.