„Cílem soutěže je zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v městech a obcích České republiky, která se mohou stát inspirací pro ostatní," vysvětlila PR manažerka projektu Anna Petříková.

V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno 30 projektů. Včera odborná komise navštívila prvních pět, mezi nimiž nechyběl ani pardubický zástupce.

Do předchozích třinácti ročníků se přihlásilo okolo 360 dopravních řešení, které přispěly ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti, zkvalitňování veřejného prostoru nebo optimálnímu uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Oceněno bylo 83 projektů, mezi které Nadace Partnerství rozdělila finanční odměny v hodnotě přes 3,43 milionu korun.

Vítěz soutěže dostane diplom

Letos prý ale nelze v případě úspěchu očekávat velkorysou finanční podporu. „Vítěz pravděpodobně dostane jen diplom. Ale pokud by park Na Špici uspěl, byla by to dobrá propagace," řekl starosta první pardubického obvodu Jaroslav Menšík, který odbornou komisi parkem prováděl.

Do soutěže park přihlásil jeho projektant. Na odbornou komisi prý opravený park udělal dojem.

Odborná porota si prošla celý park. „Nejsou žádná přesně stanovená kritéria, co by měla porota hodnotit. Záleží na celkovém dojmu. Porotci konstatovali, že park Na Špici je v perfektním prostředí z jedné strany je výhled na Kunětickou horu, z druhé zase na automatické mlýny," podotkl Jaroslav Menšík.

Komisaři se rovněž zajímali o to, jakým způsobem je opravená rekreační zóna napojena cyklostezkami na centrum města.

„Ptali se nás také, zda nedochází ke kolizím mezi chodci a inline bruslaři," dodal starosta prvního městského obvodu.

Řeč přišla také na lávku (viz foto Luboše Jeníčka), která do pardubického parku směřuje. Ta se stala terčem kritiky kvůli výraznému sklonu, kvůli němuž je třeba v zimních měsících chůze po lávce poněkud adrenalinovou záležitostí. Pozornost vzbuzuje rovněž tím, že je vedle ní „návod k použití". Odborné komisi se ovšem mostek líbil.

„Ocenili design lávky, její funkčnost neřešili," uvedl Jaroslav Menšík.

Zda projekt opravy parku Na Špici v soutěži uspěl bude jasné v září, kdy budou vyhlášeny výsledky.

Fakta o opravě

• Termín realizace akce: 2014

• Náklady na realizaci: 35,6 milionů korun

• Způsob financování: rozpočet města Pardubice, dotace na Integrovaný plán rozvoje města

• Realizované změny: generální oprava všech cest a obnova zeleně, dostavba zázemí, atrakcí pro děti, sportovišť, výstavba lávky tj. napojení parku směrem k centru města