Pardubičtí politici otevřeli obálky s nabídkami jednotlivých firem na opravu třídy Míru. A čekalo je velké překvapení. Podle informací některých médií nabídla společnost Syner cenu 99 milionů korun, i když projekt počítal se sumou 215 milionů.

Vedení města zatím nemůže nabídky jednotlivých uchazečů komentovat, jelikož nyní běží lhůta pro firmy, které by se chtěly odvolat.

Nízké ceny

Naskýtá se ovšem otázka, zda za takto nízkou cenu bude možné opravu hlavního pardubického bulváru vůbec zrealizovat. Podle mínění architektů jsou ovšem nízké ceny v současné době ve stavebnictví vcelku normální.
„Nemohu mluvit konkrétně o opravě třídy Míru, jelikož jsem jednotlivé nabídky neviděl. Obecně lze ale říci, že ceny jsou nyní nižší, protože ve stavebnictví krize přetrvává. Firmy hledají práci, aby mohly zaplatit své lidi a nemusely propouštět. Stavební společnosti tak berou i zakázky, na kterých nic nevydělají," podotkl pardubický architekt Aleš Klose.

Firmy pak většinou alespoň nějaký zisk mají z víceprací, které se vyskytnou téměř vždy a dělají se za tabulkovou cenu. Problém by ovšem mohl nastat, pokud by radní města vybrali zhotovitele s dumpingovou cenou, za kterou by nešlo daný projekt v uspokojivé kvalitě postavit.

Špatné zkušenosti

Nutno podotknout, že pardubická radnice nemá s výběrem zhotovitele moc dobré zkušenosti. Před nějakou dobou odmítla převzít Tyršovy sady brněnská firma D.I.S., čímž se celý projekt revitalizace parku zdržel o více než rok.

Rekonstrukce třídy Míru
Rekonstrukce pardubické hlavní třídy zahrnuje nejen úpravu jejích povrchů, ale také výměnu veškerých sítí a přípojek. Zatímco opravy rozvodů si budou zajišťovat vlastníci sítí na vlastní náklady, povrchy, novou zeleň a další prvky zahrnuté v projektové dokumentaci bude hradit město. Z Integrovaného plánu rozvoje města můžeme žádat o úhradu až 85 procent uznatelných nákladů.
Vysoutěženou společnost, která bude třídu Míru rekonstruovat, chce vedení města smluvně zavázat, aby zajistila přístup nejen pro pěší, ale i pro vozidla záchranářů a hasičů. Z toho důvodu bude rekonstrukce rozdělena na jednotlivé etapy.