S přispěním Evropské unie chce město z části bývalého skladu balené mouky vybudovat nadstandardní vzdělávací centrum. Centrální polytechnické dílny budou určené především pro žáky základních a středních škol a nabídnou špičkově vybavené učebny a laboratoře pro výuku technických a přírodovědných oborů.

„Máme již hotovou studii, jak by nový objekt měl vypadat. Ve dvou nadzemních podlažích, na ploše téměř 1700 metrů čtverečných, vznikne osm učeben, laboratoří a dílen a k tomu prostor pro vizuální prezentace. Vše by mělo sloužit především pardubickým základním školám, kroužkům domova dětí a mládeže a veřejnosti,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Město chtělo dílny umístit do objektu historické budovy mlýnů. V průběhu léta ale do jednání vstoupil také Pardubický kraj, který by v tomto objektu chtěl vybudovat nadregionální galerii. „Všichni cítíme, že galerie by se do historické části mlýnů hodila více. Hledali jsme proto pro objekt nové místo,“ konstatoval náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Nové sídlo Východočeské galerie by znamenalo radikální změnu jejím v koncepčním rozvoji. „Technická památka, upravená pro její potřeby, by splňovala veškeré požadavky péče o sbírkové předměty a garantovala možnost realizace velkých mezinárodních výstavních projektů. Prostory dovolí prezentovat moderním způsobem sbírky Pardubického kraje v podstatně větším rozsahu a zároveň nabídnout komfort návštěvníkům,“ řekla mluvčí kraje Zuzana Nováková.