Největší volební potenciál má ovšem Sdružení pro Pardubice (SPP), ke kterému by se mohlo přiklonit až 23,6 procent voličů. Výsledky na čele jsou ovšem velmi vyrovnané. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu společnosti SANEP pro Pardubický deník. Průzkum se uskutečnil od 2. do 7. září na reprezentativním vzorku 423 respondentů.

Do zastupitelstva by se dostalo celkem sedm subjektů, kromě ANO a SPP to jsou ještě druhá ČSSD, KSČM, Pardubáci, TOP 09 a Úsvit přímé demokracie. Překvapivě před branami radnice by zůstala ODS, která ve městě dlouhou dobu hrála prim. Pod hranicí pěti procent se pohybuje i Koalice pro Pardubice.

Úspěch u respondentů nezaznamenala ani žádná nová regionální uskupení, která před letošními volbami vyrostla jako houby po dešti.

„Je to pro nás závazek. S voliči budeme dále komunikovat a sázet na kontaktní kampaň. Když s lidmi mluvím, tak se mi potvrzuje, že je to správná cesta, jelikož ta frustrace z politiky je tady v Pardubicích obrovská," nechal se slyšet lídr hnutí ANO 2011 Martin Charvát.

Podle politologů mají v komunálních volbách velkou šanci uspět nezávislí kandidáti a různá místní sdružení. Ostatně i v Pardubicích se faktickým vítězem voleb stalo v roce 2010 SPP, z jehož řad pochází současná primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

„Výsledky za posledních 15 let ukazují, že nezávislé kandidátky jsou papírovým vítězem tohoto typu voleb. Získávají nejvíc mandátů v malých a středních obcích. Nestraníků přibývá i na kandidátkách tradičních stran," vysvětlil politolog Lubomír Kopeček.

Výsledky volebního průzkumu. Pro zvětšení klikněte

Volební preference v komunálních volbách pro Pardubice.