V pondělí večer byla v Pardubicích oficiálně stvrzena široká čtyřkoalice ostatních stran vyjma komunistů: Tedy ČSSD dosavadního hejtmana Martina Netolického a lidovecké Koalice pro Pardubický kraj nynějšího náměstka hejtmana Romana Línka, kteří přizvali do koalice ODS a Starosty a nezávislé. V 45členném zastupitelstvu bude mít koalice pohodlnou většinu 28 mandátů.

Hnutí ANO se již před oficiálním představením nové krajské koalice smířilo s odchodem do opozice.

„Byli jsme postaveni před hotovou věc. Buď půjdeme za jasně definovaných podmínek do velké koalice všichni kromě komunistů, nebo to upečou bez nás. Podmínky jsou konkrétně pro mne absolutně neakceptovatelné, protože vůbec nereflektují výsledky voleb," uvedl lídr hnutí Jan Řehounek.

Jednou z podmínek byla nabídnuté jen jedno křeslo v krajské radě, tedy stejně jako STANu, kteří přitom ve volbách jen těsně překročili pět procent hlasů. A k tomu jen uvolněného předsedu kontrolního výboru zastupitelstva.

„Toto není nabídka pro vítěze voleb. Lídři Netolický a Línek ji hnutí ANO dali jen jako alibi. Jako výmluvu, že oni chtěli, ale nám to bylo málo. Možná bych si obou politických rivalů vážil víc, kdyby nám jasně řekli, že je vše dojednáno bez ANO, než hrát toto trapné divadlo. Vyhrála touha vládnout, ovládat. Zvítězila obava z toho, že by ANO v krajské ‚vládě' nechtělo tolerovat některé zavedené praktiky," dodal Řehounek ve svém prohlášení.

Martin Netolický bude staronovým hejtmanem, ve funkci prvního náměstka bude pokračovat i Roman Línek. Jestli mu zůstane zdravotnictví, není zatím jisté. Post náměstka dostanou ještě občanští demokraté. Celkové rozdělení křesel v radě bude 3 pro ČSSD, 3 pro Koalici pro Pardubický kraj, dvě pro ODS a jedno pro STAN.

ČSSD a Línkovi lidovci už od prvního povolebního dne vystupovali při koaličním jednání vůči ostatním stranám společně, jako jeden subjekt. „Máme dvacet mandátů," podotýkal Netolický sebejistě.
A do holportu s ANO se jak jemu, tak Línkovým lidovcům už podle učiněných nabídek evidentně nechtělo. „Musím říci, že mezi našimi straníky je proti hnutí ANO velká averze a my sami s Romanem Línkem ji musíme krotit," líčil Netolický již včera dopoledne

Největší sebevědomí a notnou dávku politické jízlivosti ale Netolický prokázal právě nabídce hnutí ANO, kterou její lídr Řehounek označil za alibi. Post jediného nabídnutého radního měl být totiž pro oblast zdravotnictví.

„Chceme tím umožnit hnutí ANO prosadit jeho hlavní volební bod, tedy rozvoj jím kritizovaného krajského zdravotnictví a přípravu nové nemocnice v Pardubicích, kterou přes svůj nadační fond tak prosazují," ironicky podotkl Netolický.

Jména radních ještě nejsou známa. Koaliční smlouva bude podepsána do pěti dnů.