V krajském městě  by mohly za několik let vyrůst dva říční přístavy. Jeden by sloužil rekreačním plavbám, druhý nákladní lodní dopravě. „Jejich vznik však závisí na mnoha okolnostech," uvedl náměstek pardubické primátorky Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice).

Nezbytnou podmínkou pro vybudování nákladního přístavu v Pardubicích je dostavba plavebních stupňů Děčín a Přelouč. Již mnoho let ale narážejí na odpor ekologických organizací a není ani jisté, zda je celý záměr ekonomicky přínosný.

„Výstavbu přístavní hrany by platilo Ředitelství vodních cest, tedy stát, zbývající infrastruktura by měla být soukromou investicí," konstatoval Martin Bílek.
Podle něj by přístav městu přinesl pracovní místa a příležitost k dalšímu rozvoji průmyslu a podnikatelských aktivit, případně i turistiky.
S jeho umístěním počítá územní plán za městem směrem po toku řeky.

Své místo naopak zatím nezná případný rekreační přístav. Vybrat by je měla studie na splavnění Labe do Hradce Králové. Musí také vyřešit přepravu lodí přes jez ve Vysoké nad Labem.
Plavidla by mohla být s nízkým ponorem pro deset až 15 lidí a jízdní kola.

Studie by měla být dokončena letos na podzim, naplňovat by se mohla začít zhruba o rok později.
Vše ovšem závisí na penězích a účastnících projektu.

„V tuto chvíli se počítá s Ředitelstvím vodních cest, s městy Pardubice a Hradec Králové, případně s dalšími radnicemi. Budeme usilovat také o zapojení obou krajů a variantou je i nějaký vstup soukromých investic," poznamenal Martin Bílek.
Konečnou cenu si netroufá odhadnout, měla by vzejít ze studie.

(zr, čtk)