Nejkrásnější svátky v roce si prožili i lidé, kteří ať už svoji vinou či nedobrovolně, trávili Štědrý den mimo svůj domov.

Vánoční svátky si za zdmi pardubické věznice „užívalo" i zhruba sedm set odsouzených. „Již v neděli 23. prosince k nám zavítali zástupci církví z Pardubického kraje. Sociálně slabším pak rozdali balíčky s ovocem a cukrovím," řekl našemu Deníku mluvčí pardubické věznice Tomáš Kubín.

Nejhezčí dárek

Zhruba čtyři desítky odsouzených pak pod pomyslným stromečkem našly ty nejlepší „dárečky", které mohly dostat. „Ředitel udělil přibližně čtyřicet odměn ve formě dvoudenního volna, které pak mohli právě tito jedinci trávit doma s rodinami," dodal Tomáš Kubín.

A jak probíhal Štědrý den za zdmi pardubického nápravného zařízení? „Odsouzení si mohli ráno přispat. Přes den pak na ně čekaly různé soutěže a sportovní turnaje. Večer pak měli povoleno delší sledování televize," popsal nám Štědrý den v pardubické věznici její tiskový mluvčí.

A ani jídlo zde nijak nevybočilo z běžných a tradičních Vánoc. „Ke snídani byla bílá káva, čaj a vánočka. K obědu měli odsouzení čočku s vejci a k večeři klasiku: smažený řízek, salát a cukroví," nastínil nám vězeňskou pohodu Vánoc Tomáš Kubín.

Štědrý den je pro většinu lidí svátkem, který chtějí strávit se svými nejbližšími. Pro doktory v pardubické nemocnici je to ovšem den jako každý jiný. Útěchou pro ně je, že mají sváteční režim.

Tradiční jídlo

„Pro naše doktory nemáme připravenou slavnostní večeři, nemocnice nic takového nezajišťuje," řekl Dušan Korel, mluvčí Pardubické krajské nemocnice. Přesto pokud doktoři chtěli, o tradiční jídlo nepřišli.
Nemocniční bistro pro tento výjimečný svátek nabízelo štědrovečerní večeři a to rovnou ve dvou variantách. V nabídce byl smažený kapr nebo řízek a jako příloha bramborový salát.

Dokonce i pacienti, kterým to zdravotní stav dovolil, si Vánoce připomenuli v podobě tradiční večeře. Seniory dokonce čekalo překvapení v podobě návštěvy dětí, kteří je přišli potěšit zpěvem vánočních koled.
V případě dětských pacientů přišel Ježíšek o něco dřív v podobě návštěvy pardubických hokejistů a basketbalistů. Ti přišli nejen zvednout dětem náladu, ale přinesli i drobné předměty, které děti ocenily.
Adventní období je dlouho očekávané i v Dětském domově Pardubice. V této netradiční rodině se Štědrý večer od oslav v ,,normálních rodinách" příliš neodlišuje.

Za příbuznými

Děti si dárečky rozdaly už dopředu, protože některé z nich trávily svátky mimo domov. Měly možnost odjet za příbuznými a ti starší navštívili své partnery.
Samotný Štědrý den je v domově každoročně ve znamení zavřených dveří, ale otevřených srdcí. Neprobíhají žádné návštěvy, aby mohly děti tento čas prožít v klidu svého rodinného kruhu. Večer se děti v různých přípravách střídají.

Když je všechno dochystáno, děti jdou společně na štědrovečerní procházku k zámku a do jeho okolí. ,,Je to u nás tradice, bez které bychom si Vánoce ani nedovedli představit," sdělila ředitelka Dětského domova Pardubice Zdenka Hrubešová.

Po návratu všichni společně poslouchají i zpívají koledy a oblékají se k slavnostní tabuli. Následuje štědrovečerní večeře a nadílka. Zbytek večera většinou tráví všichni společně u pohádek.
,,Ani letos nebyly u nás Vánoce o materiálním dostatku. Letošní advent byl poznamenán smutnou ztrátou. V těchto dnech děti poznaly, co znamená přijít o blízkého a milovaného člověka. Uvědomují si, že důležité není mít, nebo nemít, ale být," prozradila ředitelka domova.