Jak si nezkazit Vánoce kvůli hubnutí ani hubnutí kvůli Vánocům?
To je tak trochu jako úkol pro chytrou horákyni. Na jedné straně nám vánoční jídlo přináší radost. A pokud k němu nezařadíme i dostatečný pohybový výdej energie, tak i starost z nadbytečných kilogramů. Proto jde o to najít mezi tím správný poměr a užít si obojí.
 
Bez tradičního cukroví si svátky nedokážeme představit. Jak odolat?
Předsevzetí, že jen tak trochu ochutnám, dlouho nevydrží. Ochutnáváme jeden kousek, druhý, třetí, pár dalších ke kávičce a tácek je rázem prázdný.
 
Jak se nenechat zlákat?
Pokuste se snížit množství cukroví, které pečete. Na stůl ho přichystejte pouze ve chvíli, kdy chcete pohostit návštěvu nebo ozdobit vánoční stůl. Neuškodí také občas tácek se sladkostmi zaměnit za talířek s několika druhy ovoce či zeleniny.
 
Pohovka a televize asi nejsou moc dobrými přáteli svátků…
S talířem vonícího cukroví často usedáme na gauč k televizi. Kdo by se netěšil na staré známé pohádky a filmy? Ale zapomínáme na pohyb, kterým bychom mohli kompenzovat větší množství snědeného jídla.
 
Jak se donutit něco dělat a nelenošit?
Doporučuji využít společných chvil s rodinou a vyjít si na procházku, nebo naplánovat jiný pohyb, například bazén, bruslení, squash. Skvělé je strávit svátky na horách.
 
Jak se vypořádat s tím, že o Vánocích máme sklony se přejídat?
Chudák žaludek, opět dostane co proto. Bramborový salát s majonézou, smažené řízky, knedlíky, tučná masa a omáčky patří k tradičnímu svátečnímu jídelníčku. Jako bychom úplně zapomněli, že vánoční svátky nejsou oslavou jídla a lenošení, ale dobou, kdy má rodina šanci být konečně spolu.
 
Jak o svátcích ulevit žaludku?
Nekazit si sváteční chvíle přejídáním, po němž se nikdo necítí dobře. I slavnostní jídlo lze připravit velmi zdravě a zároveň chutně. Lidé by se neměli bát oživit tradiční jídelníček neobvyklými, ale méně kalorickými jídly. Na jídelníčku by rozhodně neměla chybět zeleninu.
 
Jenže vánoční období je plné společenských návštěv…
Ještě nestačíte ani usednout a už před vámi leží talíř se svíčkovou omáčkou a pěti knedlíky. Do toho hostitelka jedním dechem oznámí, že připravila výtečný moučník a rozhodně ke kávě musíte ochutnat její cukroví, protože jinak byste ji urazili. Člověk se doma snaží Vánoce přežít bez zbytečného mlsání a jedení kalorických jídel a co teď? Jíst nebo urazit?
 
Jak uspokojit hostitelku a nepřejíst se?
Někdy je opravdu těžké takovou situaci zvládnout. Měli bychom být obezřetní a pohlídat si množství jídla, které nám dávají na talíř. Požádat o menší porci a z cukroví pak po kousku ochutnat jen to, které sami nepečeme. Člověk se tak sice vystavuje otázkám, zda mu jídlo vůbec chutná, ale i ty se dají dobře zvládnout. Vždyť v podstatě stačí říct pravdu: „Nechci se přejíst, protože bych z toho výborného jídla neměla takový požitek.“
 
Není lepší si o Vánocích užít a začít s dietou až příští rok?
Po Vánocích vstoupíme na váhu, která nelítostně ukazuje kila navíc. Co s tím? Zahájit dietu? Ale vždyť nás ještě čeká Silvestr, Nový rok a to by asi s dietou přežít nešlo. Teď si tedy ještě dopřeji, nebudu se nijak omezovat a začnu od prvního ledna a nebudu jíst žádné sladké ani tučná jídla! Tak přemýšlí hodně lidí, ale tudy cesta nevede.
 
Většina novoročních předsevzetí o hubnutí a dietách končívá po pár dnech…
Při první situaci, kdy neodoláte, sníte něco „zakázaného“, se člověk dostane do zajetí myšlenek, jak je neschopný, protože nevydržel. Tato období „selhání“ pak doprovází starý známý jojo efekt, při kterém se vrátí shozené kilogramy a možná ještě dalších pár navíc. Hodně z nás pak žije v zajetí černobílého myšlení, které vede k tomu, že se v naší životosprávě střídají období přejídání a diet.
 
Dá se najít zlatá střední cesta?
Když si uvědomíme, že jedno přejedení nemusí znamenat přibrání mnoha kilogramů a lze ho vykompenzovat tím, že druhý den jídlo omezíme nebo se budeme víc hýbat, pak jdeme dobrým směrem v nacházení zlaté střední cesty, která vede k udržení stabilní váhy.
 
O svátcích častěji pijeme alkohol. Ten se asi s hubnutím moc neslučuje?
Alkoholické nápoje, stejně jako potraviny, také dodávají našemu tělu energii. Pokud je tedy popíjíme ve větším množství, můžou přispět k přibírání na váze. A nezapomeňme také na fakt, že alkohol podporuje chuť k jídlu.
 
Dát tedy přednost svařáku nebo slivovičce?
Ani při snaze kontrolovat si svou tělesnou hmotnost či hubnout není nutné si alkohol v menším množství nijak upírat. Před destiláty a sladkými likéry je dobré dát přednost raději suchým vínům, která jsou méně kalorická.
 
Je pravda, že jedno přejedení nic neznamená?
Abychom přibrali jedno kilo tuku, museli bychom sníst asi pětadvacet tisíc kilojoulů nad svůj denní limit. Takové množství energie odpovídá pěti velkým pytlíkům chipsů nebo deseti balením slaných arašídů či čtyřiačtyřiceti chlebíčkům s bramborovým salátem, což se zřejmě málokomu za večer povede sníst. Přibírání není tedy způsobeno jednorázovým přejedením, ale tím, že svůj denní limit překračujeme dlouhodoběji a porušujeme tedy základní pravidlo o vyrovnaném příjmu a výdeji energie.
 
Jak tedy zvládnout oslavu bez přejídání?
Jedna oslava, respektive jedno přejedení, by nás nemělo strhnout k zásadnějšímu porušování správných stravovacích návyků. I přesto lze oslavu zvládnout. Místo obložených chlebíčků můžeme připravit jednohubky ze sýra a zeleniny nebo ovoce a určitě nalezneme i vhodnější náhradu za chipsy a jiné slané dobrůtky.
 
Ale tradice je tradice. Co s tím?
Každoročně si slibujeme, že už nebudeme příští rok nakupovat takové množství jídla. Ale většinou se v obchodech opět necháme strhnout lákavou nabídkou výhodných akcí a plníme lednice. Co na tom, že to jsou nezdravá a kalorická jídla. Holt tradice je přece tradice! Den před Štědrým dnem pak pečeme a vaříme o sto šest! Nemluvě o převelkém množství různého cukroví, které dojídáme i týdny po svátcích. Hlavně aby bylo všeho dost, však ono se to sní! Sní, ale je to nutné?
 
Jak to změnit?
Stačí se možná vrátit k prosté podstatě Vánoc, která nespočívá v honbě za naklizenými byty, drahými dárky a velkým množstvím jídla, pití, ale možnosti se na chvíli zastavit, v klidu popřemýšlet a strávit hezké chvíle se svými nejbližšími. Nenechte přeplněný žaludek a hlavu zaneprázdněnou myšlenkami, kolik opět letos o svátcích přiberete, aby vám kouzelné vánoční chvíle a vítání nového, doufejme, dobrého roku 2008, zkazily.
 
Kolik asi bude těch, kdo nepřiberou víc než kilo a půl?
To by bylo opravdu zajímavé zjistit. Doporučuji porovnat si váhu z poloviny prosince s váhou z poloviny ledna. Kdo si váhu udrží, získá dobrý pocit, že udělal hodně pro své zdraví. A to je ta největší odměna.