Chrudimská preventistka kriminality Radka Pochobradská se při své práci setkává slidmi, kteří uvázli vdluzích a nevědí, jak se ztéto zoufalé životní situace dostat. „Zatím neuvažujeme otom, že bychom zřídili poradnu, ale pravda je, že je to velmi vážná věc a stakovými osobami se při naší práci setkáváme. Jsou to většinou lidé snízkými příjmy, kteří neváhají podepsat smlouvu slichvářským úrokem a ještě mají pocit, že tím získali. Vtelevizi vypadá reklama hezky, ale při nesplácení se potom dějí ošklivé věci,“ tvrdí Radka Pochobradská.

Exekutoři Okresního soudu vChrudimi si vtomto směru statistiku nevedou. „Je to spíše práce soukromých exekutorů. Ze zkušeností ale vím, že lidé většinou vytloukají klín klínem, berou si další půjčky a nedomyslí, jaké to bude mít důsledky,“ míní soudní vykonavatel MilanHodek.

Před Vánocemi lidé hodně nakupují spotřební elektroniku. „Ano, prodáváme ina splátky. Vposlední době se občas stává, že zákazník už má uněkteré společnosti dluh a tudíž mu není transakce povolena,“ říká prodejce elektroniky Jiří Pešek ze Slatiňan.