AKTUALIZOVÁNO
Americký letoun Globemaster ve středu do Pardubic nepřiletí.  Uvedl to náměstek ministra obrany Jakub Landovský. "Americký letoun již byl na cestě do Pardubic. Během letu se dle mých informací měla vyskytnout technická závada a posádka se strojem se rozhodla přistát," uvedl Jakub Landovský. Náhradní termín příletu byl předběžně stanoven na čtvrtek.

Další zásilky pěchotní munice míří z Pardubic do Iráku jako příspěvek do boje s Islámským státem.

Z pardubického vojenského letiště odstartoval v pondělí dopravní letoun amerického vojenského letectva s první částí nákladu, další zásilka má být vypravena tuto středu. Ten by měly tvořit pěchotní zbraně a munice k nim, jak uvedl ministr obrany Martin Stropnický minulý týden. Jde o 10 milionů kusů nábojů ráže 7,62 pro samopaly a pět tisíc kusů granátů pro pancéřovky RPG se kterou Česká armáda již kvůli přezbrojení nepočítá. Dodávka zbraní je určená kurdským milicím na území Iráku.

Ve středu by měla z Pardubic odletět další část zásilky. "Opět by ji jako v pondělí do Iráku měli dopravovat američané velkokapacitním dopravním letounem C17A," uvedla mluvčí Správy vojenského letiště Pardubice Iva Machová.

Munici již z Pardubic posílali

Česká republika se dodávkami munice v minulosti již zapojila do podpory Kurdů bojujících proti Islámskému státu. Vloni v září kanadské letectvo odvezlo z Pardubic na 250 tun munice.

Kanaďané do Pardubic za tímto účelem vyslali obří nákladní stroj CC-177 Globemaster III, jehož přílet byl velice sledovanou událostí. Z muničních skladů pak na pardubické letiště putovaly zásoby staré munice pro sovětské kulomety, které jsou na území Iráku stále používané.

Česká republika se tím zapojila do operace IMPACT na podporu irácké vlády v boji s islamisty. Do Pardubic za tímto účelem přiletěl obří nákladní stroj CC-177 Globemaster III, jehož přílet byl velice sledovanou událostí.