„Volit do Evropského parlamentu by chtělo 84 vězňů, někteří ale nesplňují požadavky, například nemají platné doklady, takže se voleb zúčastnit nemohou," prohlásil mluvčí pardubické věznice Tomáš Kubín.

Speciální místnos

Do věznice klasicky zavítá volební komise a připravena bude speciální volební místnost. Půjde o místnost, která se využívá pro civilní návštěvy, ale bude upravena tak, aby splňovala volební pravidla.
Ještě menší je zájem o volby do Evropského parlamentu v pardubické nemocnici. Tam bylo včera dopoledne nahlášeno pouze patnáct lidí.

„Toto číslo se ale ještě může změnit. Pokud do nemocnice nastoupí někdo, kdo bude mít zařízený voličský průkaz, nebude problém, aby také odvolil," vysvětlil mluvčí krajské nemocnice Dušan Korel.
V nemocnici žádná speciální místnost připravena nebude. Pacienty totiž bude obcházet komise s přenosnou volební urnou.

Ve srovnání s ostatními volbami je zájem opravdu minimální. „Například prezidentských voleb se v pardubické nemocnici zúčastnilo téměř šedesát lidí," uvedl Dušan Korel.

Volit mohou rovněž na abilympiádě

O možnost volit do Evropského parlamentu nepřijdou ani účastníci abilympiády, která dnes startuje v pardubické ČEZ Areně. „Volební místnost bude pro držitele volebních průkazů otevřena přímo v ČEZ Areně v sobotu od devíti do deseti hodin dopoledne," uvedl PR manažer pořádající České abilympijské asociace Filip Novotný. Abilympiáda je přehlídkou pracovních schopností a dovedností osob se zdravotním postižením. K soutěžícím z České republiky se tentokrát vůbec poprvé přidají zahraniční účastníci z Malty, Polska, Slovenska a Turecka. Celkem se ve 23 disciplínách představí 116 soutěžících.

Jak vnímají europarlament cizinci se vztahem k regionu?

Nikos Kefalogiannis, Řecko
Volby do Evropského parlamentu mě moc nezajímají. Přiznám se, že Evropskou unii zrovna nemiluji. Mám pocit, že hlavně německá kancléřka Angela Merkelová si s ostatními zeměmi Evropské unie dělá, co chce.

Guilhaume Courtois, Francie

Principy Evropské unie jsou mi sympatické. Myslím, že její základní myšlenka je dobrá, ale přiznám se, že volit do Evropského parlamentu nepůjdu. O politiku obecně se moc nezajímám. Vadí mi chování současných politiků. A to jak v Česku, tak ve Francii.

Bianca Beníšková, Německo

Volit bych šla, ale nestihla jsem si vyřídit voličský průkaz. Myslím, že každý občan by k volbám měl jít, aby vyjádřil svůj postoj. S principy Evropské unie problém nemám, vadí mi jen její některá nesmyslná nařízení.

Zbigniew Czendlik, Polsko

Voleb do Evropského parlamentu se zúčastním. Obecně mám velmi pozitivní vztah k Evropské unii. Kdyby jí nebylo, nemohl bych v pohodě žít 
v tak krásné zemi, jako je Česká republika. I když má Unie své zápory, tak klady z mého pohledu jasně převažují.

Atillio Lanza, Itálie

Jsem rozhodnutý, že do Evropského parlamentu volit určitě půjdu. Idea Evropské unie mi totiž přijde báječná, že se celá Evropa spojí do jednoho velkého státu. Bohužel 
v praxi zatím nefunguje úplně ideálně.

Kolja Kolev, Bulharsko

Do Evropského parlamentu volit nepůjdu, protože není jednoduché získat voličský průkaz. Evropská unie má
z mého pohledu svá pozitiva, ale také negativa. Některé věci občanům svých členských zemí ulehčuje, ale jiné naopak zbytečně komplikuje.

Stephen McKenna, V. Británie

Přiznám se, že jsem nestudoval, jestli bych v Česku mohl volit, proto se voleb do Evropského parlamentu nezúčastním. Ale myslím si, že Evropská unie přináší spíše pozitiva. Má ovšem i jistá negativa, jako je přílišná byrokracie.

Jan Sundqvist, Švédsko

Když chci, aby můj hlas byl 
v evropské politice slyšet, musím jít volit. Navíc 60 % politických rozhodnutí se děje v Unii. Ta pro mě znamená možnost svobodně cestovat, pracovat, studovat či podnikat, stejně tak jako šanci koupit zboží bez cel a poplatků.