Koalice ve vedení Pardubic není jednotná v názoru, jak hlasovat o navržené kompromisní dohodě s Romanem Šmidberským, majoritním akcionářem hokejového klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Ten skončil minulou sezonu ve ztrátě 20 milionů korun. Roman Šmidberský požadoval po městě, aby navýšilo dotace na hokejovou mládež a odpustilo mu nájemné v ČEZ Areně. Radnice svou pomoc naopak podmiňovala společným splacením celé ztráty. Podle poslední verze návrhu se má základní jmění společnosti zvyšovat pouze o pět milionů korun.

Cíl? Najít řešení

„Návrh řešení jsme projednávali ve Sdružení pro Pardubice a troufnu si říci, že tento návrh podpoříme," řekla novinářům primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková. Méně přehledná je situace v koaliční sociální demokracii. „U nás je to přibližně půl na půl. Sejdeme se k tomu ještě před pondělním jednáním zastupitelstva," uvedl náměstek primátorky Jindřich Tauber.

Třetí koaliční partner, sdružení Pardubáci, teprve bude o návrhu jednat. „Nějaké řešení se nalézt musí. Jsem přesvědčen, že tento kompromisní návrh je asi maximum možného," řekl náměstek primátorky a předseda sdružení Pardubáci František Brendl.
Návrh stabilizace klubu počítá s tím, že základní jmění společnosti se zvýší nejpozději do 30. března 2014 o pět milionů korun v poměru akciových podílů. To pro Romana Šmidberského znamená, že nebude muset do ozdravení vložit deset milionů korun, jak původně chtělo město, ale pouze 2,5 milionu. Radnice by měla vydat zhruba 1,7 milionu korun a zbývajících asi 800 tisíc by měl zaplatit třetí akcionář Jaroslav Šuda.

Co další ztráty?

Další ztráty se mají platit ze zisků příštích sezon. Každou sezonu má být výdělek aspoň tři miliony korun, pokud nebude, bude se rozdíl opět dorovnávat zvýšením základního jmění, do roku 2017 však ne více než o pět milionů korun. Navíc by město klubu odpustilo další splácení dostavby západní tribuny, ke kterému se klub v roce 2007 zavázal.

Pardubice by proti tomu měly získat další místo v dozorčí radě klubu a jednoho místopředsedu představenstva. Radnice pak také od sezony 2015/2016 nebude přes své firmy skládat sedm milionů jako bankovní garanci za účast klubu v extralize.