Giuseppe Leanza
Mons. Giuseppe Leanza (*1943)  je italský katolický duchovní, diplomat Svatého stolce a titulární arcibiskup lilibejský. Na kněze byl vysvěcen 17. července 1966 a inkardinován do diecéze Patti. V roce 1970 začal studovat na Papežské církevní akademii v Římě. V roce 1972 získal doktorát z kanonického práva a vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Následně působil na nunciaturách v Paraguayi, Ugandě a Spojených státech amerických. Od roku 1984 pracoval v Sekci pro vztahy se státy na Státním sekretariátu papežské kurie. Od roku 2011 je apoštolským nunciem v ČR.

S místními kněžími slavil v neděli ráno Mši svatou v kostele svatého Bartoloměje také Apoštolský nuncius Giuseppe Leanza. Ten přijal  pozvání pardubické farnosti na oslavu svátku Panny Marie Růžencové.
Po bohoslužbě na stejném místě pobesedoval a pohovořil  o svém úřadu, životě v České republice, a také o novém papeži Františkovi.

Arcibiskup Leanza, který je v podstatě velvyslancem Vatikánu v České republice, se také setkal s farníky a dětmi v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie. Právě od dětí pak dostal originální dárek – kytičky pro papeže Františka. Namalované a vystříhané květiny se jmény tvůrců mu mají připomenout modlitby, které za něj a papeže obětují.

„Chtěli jsme našim farníkům poskytnout možnost seznámit se s vyslancem Svatého otce v naší zemi a naopak jemu ukázat aktivity společenství křesťanů v Pardubicích," sdělil administrátor farnosti Antonín Forbelský. Včerejší Mše svaté se zúčastnil také hradecký pomocný biskup Josef  Kajnek.

Poslední návštěva apoštolského nuncia se v Pardubicích uskutečnila před pěti lety, kdy tehdejší nuncius Diego Causero požehnal nové zvony na zvonici u kostela svatého Bartoloměje.