Ve středu po poledni byla na novou střechu radnice v Lázních Bohdanči instalována opravená věžička. Před tím do ní bylo uloženo pouzdro se vzkazem pro budoucí generace.

„Uzavřená mosazná tuba obsahuje článek o historii a úpravách radnice, dále pak informace o počtu obyvatel a složení městského zastupitelstva a rady, novinové ústřižky z Deníku o první přímé volbě prezidenta v historii České republiky, USB flash disk s novým územním plánem Lázní Bohdanče, který byl schválen zastupitelstvem 30. ledna 2013 a současné platné kovové mince včetně stokorunové bankovky," objasnila Lenka Křivská z odboru rozvoje města Lázně Bohdaneč.

Na výměně krovu a střešního pláště bohdanečské radnice se pracuje od ledna letošního roku. Nevhodně zvolená měděná střešní krytina totiž v roce 1973 vedla podle odborníků ke kumulaci vlhkosti v půdních prostorách, ta pak nahrávala rozvoji dřevokazného hmyzu ve střešních trámech. „Škůdci se šířili velmi rychle. Zatímco v roce 2008 byla střecha napadena jen z části a stačilo ji pouze opravit, v roce 2012 byla zkáza v podstatě dokonána," řekla nám Lenka Křivská.

Vzhledem k tomu, že je radnice kulturní památkou, je rekonstrukce pod dohledem památkářů. Ti také rozhodli o tom, že se vzhled budovy přiblíží tomu z roku 1920. A tak bude mít radnice v Bohdanči zase červenou střechu, tedy z pálených tašek, tzv. bobrovek.

„Jak se tato oprava povedla, mohou občané i návštěvníci našeho města posoudit třeba již při otevření nové lázeňské sezony, které je naplánováno na sobotu 4. května," upřesnila Lenka Křivská z odboru rozvoje města.

Co je v pouzdře
Článek o historii a úpravách radnice, informace o počtu obyvatel a složení zastupitelstva a rady, novinové ústřižky z Deníku o přímé volbě prezidenta, flash disk s novým územním plánem a současné kovové mince včetně stokorunové bankovky.