Akce nazvaná Valentýnské odběry krve byla zaměřena především na prvodárce. Každý den se totiž nejen na českých silnicích stane nespočet dopravních nehod, lékaři provedou množství operací a potřebují k tomu krev. Ta by mohla být v budoucnu nedostatkovým zbožím, díky dárcům však zatím nechybí. Valentýnské odběry krve se budou konat ještě ve čtvrtek 23. února a pátek 24. února, vždy od sedmi do jedenácti hodin na Transfúzním oddělení Pardubické krajské nemocnice.

A co si o darování krve myslí naše víkendová porota?

Tomáš Pelikán,
ředitel dopravního podniku
Určitě je to velmi zodpovědná činnost. Vážím si lidí, kteří pravidelně darují krev bez nároku na honorář a pomáhají tak zachránit lidské životy. Já ale bohužel krev darovat nemůžu.

Romana Vojířová,
ředitelka pardubického Kulturního centra
Myslím si, ze by krev měl darovat každý zdravý člověk, protože nikdy totiž nemůžete vědět, kdy ji budete potřebovat sami. Já osobně krev daruji.

Jiří Petr,
pardubický člen Akademie populární hudby
Ze zdravotních důvodů jsem krev dávat nemohl, ale můj syn ji dává a také mnozí mí známí krev darují. Chce to ale více osvěty, protože nyní nových dárců ubývá.

Jan Andrlík,
ředitel civilní části letiště
Pro mladé a zdravé lidi by mělo být samozřejmostí darovat krev. Člověk nikdy neví, kdy on sám nebo jeho blízcí budou krev potřebovat. Já sám jsem dříve krev daroval, ale kvůli věku už nemohu.

Jiří Ševčík
zpěvák a moderátor
Rozhodně je to velmi důležitá, dobrá a prospěšná věc. Je to jedna z věcí, která v tomto státě funguje. Já sám jsem zatím krev nedaroval, ale nevylučuji to.