VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šest hodin u plotny s kuchařem Vodochodským

Kuchař Ivan Vodochodský: „V málokteré hospodě vás nakrmí dobře. Uvařte si sami!“ Vláčet se večer mrazem přes půl města s vidinou, že budete šest hodin stát u sporáku a vařit, je nejspíš to nejhorší, co si po návratu z práce dovedete představit. Udělejte to. Nebudete litovat.

12.12.2010
SDÍLEJ:

Škola vaření s Ivanem Vodochodským: jak připravit rybu.Foto: DENÍK/Jan Jelínek

Dobré jídlo nechává chladným jen málokoho. Někdo vyhledává dobré restaurace a tu a tam se nechává hýčkat nepoznaným, někdo sbírá kuchařky a zkouší… V posledních letech ovšem přibývá aktivních fanoušků dobrého jídla: nechtějí konzervy a polotovary ani anonymní suroviny plné chemikálií. Sami hledají to nejlepší zboží, které si mohou dovolit a hledají způsoby, jak je co nejlépe a nejjednodušeji připravit.

Škola vaření


„Návrat k plotně prostě zažívá renesanci,“ říká s typickou stručností Ivan Vodochodský, jehož popularitu herce už dávno předčila popularita takzvaného televizního kuchaře.

Tento týden v Hradci Králové představil svoji novou školu vaření, která má lidem pomoci právě na cestě k dobrému jídlu a orientace na všech křižovatkách, které k němu vedou.

Hned první prezentační hodina školy vaření ukázala, jak moc nás všechno kolem jídla baví. Každý z dvanácti šťastných, kteří se na Ivanův premiérový kurz dostal, se totiž hned ve dveřích ujišťoval: „Je to asi tak na hodinku, že? My spěcháme do kina (na návštěvu, ještě na skok do práce).“

Do zástěr

Kuchař ovšem rozdal zástěry a pustil se do práce. Vybalil čerstvé ryby – kapra, candáta a pár pstruhů, zeleninku, český česnek, pár kozích sýrů, pytel výstavních brambor, máslo, víno a spoustu dalších slibných balíčků.

„Budeme vařit na štědrovečerní tabuli,“ oznámil Ivan a rozdělil práci. Při pohledu na jeho zaujetí pro všechno, co souvisí s jídlem, to nemohlo dopadnout jinak: odložili jsme hodinky i telefony, uvázali zástěry a krájeli, loupali, balili, filetovali, čichali k máslu, pili víno a toužebně hleděli do trouby. Ne, neotročili jsme hvězdě. Ivan Vodochodský nás krok po kroku vedl po cestě, na jejímž konci bylo vlastnoručně stvořené carpaccio z pečené řepy s balsamikovým octem, olivovým olejem a květovou solí, šneci zapečení s bylinkovým máslem a čerstvou strouhankou, kapr smažený ve vlnách voňavého másla, lehký vídeňský bramborový salát, opečené filety z candáta a pstruha a samozřejmě rybí polévka, o jejíž poslední sousto se utkali všichni včetně těch, kteří do našeho osudného večera rybu nevzali do úst.

Naučili jsme se taky vykostit a filetovat rybu, držet nůž, krájet ze zeleniny a brambor tenoučké sirky, přepustit máslo, vyrobit domácí majonézu a strouhanku z čerstvého pečiva a zakládat vývar. A ochutnali jsme vynikající kozí sýry na domácích bagetkách a k tomu dobré moravské víno. Jako bonus nám náš šéfkuchař prozradil spoustu tajných triků a vychytávek. To všechno za šest krásných a šťastných hodin.

Pokračování

„Rád bych každou lekci věnoval jinému tématu,“ říká Ivan Vodochodský k plánům školy vaření. „Teď jsme vařili na Vánoce, příště se zaměříme na vaření z méně známých druhů mas, na domácí těstoviny, houby, klasická česká jídla, saláty, večírkové pochoutky, pivní jídla, budou kachní a husí hody, králičí kuchařka, mušle a ústřice, humři a krevety a bylinky… V kurzech se lidé nejen naučí vařit některá jídla na dané téma, ale také rozpoznat kvalitu surovin, dozvědí se, kde dobré suroviny nakoupit a samozřejmě některé triky a postupy, které používají profesionálové.“
Kromě Ivana Vodochodského budou se zájemci o některou z lekcí vařit například Zdeněk Pohlreich, špičková pražská cukrářka Miroslava Fornůsková, český kuchař z německé michelinské restaurace a mnoho dalších osobností.

Profesionál vám prozradí, že…

• Kromě kvalitní varné desky a šikovné pečicí trouby doma v kuchyni v podstatě žádný další technický vynález nepotřebujete. Snad s jednou výjimkou, a tou je ponorný mixér s turbo silou. Za minutu s ním uděláte domácí majonézu, bylinková másla nebo zachráníte sraženou svíčkovou omáčku.
Do kuchyňského koše patří jenom papíry a prázdné obaly. Ze všeho ostatního ještě uvaříte. Přinejmenším dobrý silný vývar. Do hrnce s vodou, který necháte pobublávat na sporáku třeba celý den, patří všechny odřezky z masa, kosti, slupky ze zeleniny i z cibule, zbytek vína… Výsledkem je ten nejpoctivější domácí základ skvělých polévek a omáček. A je vlastně zadarmo.
• Pořiďte si ten nejkvalitnější nůž, jaký si můžete dovolit, a dobře se o něj starejte: udržujte ho nabroušený a nikdy ho nedávejte do myčky. Špatným nožem nic nenakrájíte a ještě se pořežete.

Autor: Ivana Fričová

12.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Dělníci zranění po výbuchu se už vrací domů

Ilustrační foto

V Záchlumí vzplály olejové zásobníky

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

AKTUALIZOVÁNO

V pardubické Explosii zranil výbuch tři dělníky

Pardubice - Exploze lisu na střelný prach zranila obsluhu a napáchala škodu za asi patnáct milionů.

Hokejový kádr je stále široký, blíží se řez

Pardubice – Ještě dva týdny přípravného období, v tom třetím již přijde ostrý extraligový start. Hráči pardubického Dynama ladí formu na úvodní utkání se Spartou, které se hraje 8. září. Pardubice zatím odehrály osm přípravných zápasů, v šesti z nich vyhrály. 

Motorkář letěl vzduchem desítky metrů a pak ještě vrtulníkem. Přehlédl mostek

Chvaletice – K dopravní nehodě, která snad jen řízením osudu neskončila tragicky došlo u Chvaletic. Provizorní mostek přes silnici byl již svědkem mnoha nehod, teď v neděli v podvečer na něm skončil motorkář, který jej při jízdě od Přelouče zřejmě přehlédl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení