Policie hodlá hříšníky bez platného řidičského průkazu tolerovat jen první dva lednové dny. Poté je už hodlá bez milosti trestat až dvoutisícovou pokutou.

Nebudou ji přitom zajímat výmluvy řidičů, že o výměnu starého řidičského průkazu za nový zažádali včas, tedy do konce listopadu. Úřady totiž mají na vyřízení žádostí 30 dnů. Jenže kvůli návalu v posledních dnech už leckde nestíhají.

„Řidiče to neomlouvá. S návalem žadatelů na poslední chvíli museli počítat a o nový průkaz si měli zažádat s předstihem. Navíc si mohli uvědomit, že konec prosince představují svátky. Na úřad házet vinu nelze,“ vzkázala východočeská policejní mluvčí Libuše Holá.

Tiskárna nezvládá

Povinná výměna do Silvestra se týká starých, především „knížečkových“ řidičských průkazů, vydaných mezi lety 1964 a 1993.

„V posledních listopadových dnech, kdy bylo za pět minut dvanáct, nás žádosti o nový průkaz skutečně zavalily a obávám se, že jediná česká tiskárna cenin ten nápor do konce prosince nezvládne,“ řekl vedoucí odboru dopravy radnice v Nové Pace Jiří Leština.

Žádné výmluvy!

A stejně jako policie i úředníci odmítají, že by se řidičům, kteří nedostanou nový řidičák kvůli zpoždění úřadů, měla jízda se starým průkazem dočasně tolerovat.

„Měli přijít včas, a ne 29. listopadu. O povinných výměnách řidičáků se už mluví měsíce,“ dodal Leština.

Tak zoufalá situace naštěstí nepanuje všude. Většina městských úřadů v Pardubickém i Královéhradeckém kraji nehlásí žádný výjimečný nápor žadatelů. Do konce roku přitom zbývá vyměnit ještě zhruba 52 tisíc starých dokladů, což je téměř polovina původního počtu.

„Moc velký zájem u nás není. Měli jsme teď už druhou pracovní sobotu, kdy si lidé mohli na magistrátu zažádat o výměnu řidičáku. Ale že by tady bylo přeplněno, to se říci opravdu nedá,“ sdělil Petr Černohlávek z odboru dopravy královéhradeckého magistrátu.

A dokonce prohlásil, že se daří žádosti vyřizovat i nyní během dvaceti dnů. Takže pro poslední opozdilce, ještě ani dnes nemusí být pozdě.

„Zatím jsme stále bez front,“ přisvědčil šéf odboru dopravy Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou Jan Ledvina.