Výlet politiků za peníze města do Jihoafrické republiky. Skandál, který bude ředitelku Služeb města Pardubic Leu Tomkovou a dva její kolegy stát místo.

Po dvaceti letech skončí ve funkci ředitelky Služeb města Pardubic Lea Tomková (ANO). Důvodem je její cesta do Jihoafrické republiky, kde se společně s dalšími dvěma členy vedení společnosti Jiřím Strouhalem a Stanislavem Merglem měli učit, jak se tam nakládá s odpady a pečuje o městskou zeleň. Cesta vyšla na více než 200 tisíc korun a byla hrazena z peněz městské firmy.

O odvolání Tomkové v pondělí rozhodla rada města. Její záměr ještě musí schválit zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání.

„Po pracovněprávní stránce byla služební cesta formálně v pořádku. Cesta byla řádně schválena představenstvem firmy SmP – Odpady. Z politického hlediska je to ale nepřípustné, manažeři udělali společensko-politickou chybu. Je to tvrdé, ale spravedlivé rozhodnutí," uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

Zároveň došlo k odvolání celého představenstva dceřiné společnosti SmP – Odpady. I tento krok však musí potvrdit zastupitelstvo. „Vypadá to, že by s tím problém být neměl," řekl Charvát.

Už minulý týden na svůj post rezignoval člen dozorčí rady Služeb města Pardubic Ladislav Koudelka (TOP 09), který přiznal, že zájezd byl částečně za odměnu.

„Jezdit se učit, jak nakládat s odpady a podobně zrovna do Jihoafrické republiky, je naprostý nesmysl. Zkušenosti z této oblasti se dají nabrat i jinde," uvedl radní Libor Slezák (TOP 09).

Pokud radou města projdou, změny vstoupí v platnost už od začátku března.

ANO přišlo o členku

Lea Tomková byla rovněž členkou hnutí ANO, které tvoří pardubickou radniční koalici. Stranu opouští, zastupitelské křeslo si však zatím ponechá.

Hnutí ANO zároveň Leu Tomkovou vyzvalo, aby se vzdala svého zastupitelského mandátu. „Paní Tomková to odmítla a vystoupila z našeho hnutí," poznamenala předsedkyně oblastního hnutí ANO a náměstkyně primátora Helena Dvořáčková. Vrácení peněz za cestu však hnutí po Tomkové zatím vyžadovat nebude.

HLEDALI POUČENÍ

Tomková se hájila tím, že se jednalo o ekologicky zaměřený zájezd. „Jakákoli cesta, která se zabývá problematikou, které se věnujeme, může přinést poučení – ať už v dobrém, nebo ve zlém. Sledovali jsme, jak tam řeší odpady, městské parky a další technické záležitosti. Dozvěděli jsme se samé zajímavé věci," uvedla Tomková. Co konkrétně se naučili na jihu Afriky, aby to mohli využít v Pardubicích, však vysvětlit nedokázala.

Její odstoupení vyžadovali i někteří členové opozičních stran. Podle Františka Brendla (Pardubáci) celá kauza ukazovala na rostoucí sebevědomí Tomkové a členů ANO ve vysokých pozicích. „Paní ředitelka by měla rezignovat nebo být odvolána. Tak by to bylo normální," uvedl Brendl minulý týden.

Vedení Služeb města Pardubic se dočasně ujme dlouholetý zaměstnanec firmy Aleš Kopecký. Nový ředitel vzejde z výběrového řízení. Pokud zastupitelé uvedené personální změny schválí, budou platit od 1. března.