Poplatek je nutno uhradit do konce dubna. Při hromadných platbách je nutné vyplnit formulář pro hromadné platby, který je k dispozici na radnicích i na internetových stránkách jednotlivých městských obvodů.

„V roce 2013 očekáváme celkové náklady na odpadové hospodářství 73,5 milionu korun. V přepočtu to vychází na 839 korun za každého Pardubáka. Vzhledem k výši poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu budou Pardubice systém odpadového hospodářství dotovat částkou 32 milionů korun z rozpočtu města," informoval Roman Slach z Odboru životního prostředí Magistrátu města Pardubic.

Celkové náklady zahrnují také svoz tříděného odpadu, provoz separačních dvorů či výsyp odpadkových košů.
„Město, stejně jako v uplynulých letech, připravilo i pro letošní rok širokou škálu osvobození od poplatku. Týká se to především dětí do šesti let, ale využijí jej i početné rodiny či senioři žijící v domovech důchodců," sdělil Roman Slach.

Osvobozené skupiny

Od ostatních měst se Pardubice liší především rozsahem osvobození.
„Nárok na osvobození však musí žadatelé ohlásit na úřad svého městského obvodu a doložit jej do patnácti dnů od chvíle, kdy jim tento nárok vznikl. Jinak i jim přijde do schránky složenka s textem Pětsetkorunčeských," dodal Roman Slach. 

Skupiny osvobozené od poplatků:
1. fyzické osoby, které v kalendářním roce nedovršily věku šesti let.
2. třetí a další nezaopatřené dítě, žijící ve společné domácnosti, pokud bude tato skutečnost prokazatelně doložena. U dětí nad 15 let jsou poplatníci povinni prokazatelně doložit, že se dítě připravuje na budoucí povolání.
3. fyzické osoby, které se po dobu šesti a více po sobě jdoucích měsíců v kalendářním roce zdržují v zahraničí.
4. fyzické osoby po dobu výkonu trestu odnětí svobody a vazby.
5. fyzické osoby žijící v domovech důchodců, ústavech sociální péče a obdobných zařízeních.
6. fyzické osoby, které mají ve vlastnictví stavbu, ve kterých není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba, a zároveň mají všichni vlastníci trvalý pobyt ve městě Pardubice.
7. fyzické osoby, jestliže mají přechodný pobyt na území města po dobu kratší než dvanáct měsíců nebo pobývají na území města po dobu kratší než 12 měsíců.