„Změně využití území dosud brání chráněné ložisko štěrkopísku na severní straně vodních ploch, státní orgány ale předběžně souhlasily s odpisem zásob," prohlásil místostarosta Ivan Moravec (Nezávislí pro Přelouč).
„V této části docházelo k živelné výstavbě různých provizorních kempů nebo chatiček, což územní plán nepřipouštěl. Chtěli bychom, aby se tam do budoucna udělal pořádek," uvedl Ivan Moravec.

Majitelé pozemků by po změně územního plánu mohli legálně vybudovat standardní, třeba jen dočasné stavby sloužící k rekreaci včetně toalet a umýváren.
Písníky u Mělic vzniklé dřívější těžbou štěrkopísku jsou oblíbeným cílem obyvatel Pardubic a okolních obcí.

V létě jsou v obležení koupajících díky trvale čisté vodě. Legálně se využívá hlavně poloostrov ve větším z písníků a hráz mezi vodními plochami.

Běh na dlouhou trať

Část území byla už předchozími územními plány určena k přírodní rekreaci, schází ale pravidla pro využívání, umísťování staveb, vyřešení dopravního připojení a napojení na inženýrské sítě.

„Změna územního plánu je prvním krokem k tomu, abychom požádali o odpis zásob. Ty nelze těžit ani kvůli vedení vysokého napětí, které tudy vede," řekl Ivan Moravec. Podle něj bude celý proces trvat i několik let.