Začala letní sezona a pardubické letiště konečně ožilo. Pracovníci společnosti East Bohemian Airport (EBA) odbaví na 100 charterových letů do turisticky oblíbených letních destinací. Letos se z Pardubic létá do bulharského Burgasu, Podgorici v Černé Hoře a na řecký ostrov Rhodos.

Letiště bude ještě přes rok čekat na nový terminál, který by měl přilákat nové letecké společnosti.
Odbavovací hala ale doznala několika změn, díky kterým je odbavování rychlejší a plynulejší.

VÝSTAVBA TERMINÁLU ODBAVENÍ NENARUŠUJE

„Například minulou sobotu jsme plynule odbavili tři velká letadla, letadla General avion a vrtulník. Celkem 10 strojů i s cestujícími, aniž by byla narušena plynulost či dotčen komfort klientů. Ani výstavba nového terminálu odlety nijak nenarušuje," konstatovala ředitelka společnosti EBA Hana Šmejkalová.

Pardubické letiště po teroristických útocích v Belgii zavedlo nová bezpečnostní opatření a zároveň s „předsunutím" bezpečnostních rámů a rentgenů zavazadel získalo prostor pro další přepážky pasové kontroly cestujících. Zrychlilo tak proces odbavení a propustnost terminálu na 150 cestujících za hodinu.

Počet přepravených cestujících na charterových letech by měl být podobný jako v loňském roce.

„Za úspěch považuji, že přesto, že jsme šli na trh charterových letů pro letošní rok pozdě, podařilo se nám zachovat zhruba stejný objem dovolenkové přepravy jako v loňském roce. A to v situaci, kdy přibývá rizikových oblastí a lidé zvažují, zda se do zahraničí vydat. Nám se podařilo rozšířit lety do Bulharska, o které je letos, vzhledem k bezpečnosti a cenám, mimořádný zájem," uvedla před časem Hana Šmejkalová.

Letos cestující nenarazí při letech z Pardubic na žádnou novou destinaci. Od příštího roku by se to ale prý mohlo změnit. O zájezdy z regionů zájem je, ale je potřeba jednat i s charterovými dopravci. „Tím největším je v České republice Travel Service, který má letadla bázována v Praze. Je tedy nutné počítat s prázdným přeletem mezi Prahou a Pardubicemi. Osvědčily se nám takzvané triangly, kdy se spojíme s některým 
z dalších regionálních letišť a destinace nabízíme společně," dodala ředitelka EBA.