Výběrem radních by se nyní měla zabývat dopravní komise, v březnu pak o nich budou jednat zastupitelé.

„Vybrali jsme projekty, které z našeho pohledu výrazně zvýší komfort cestování cyklistům i chodcům a zároveň mají velkou šanci být podpořeny dotačními prostředky. V plánu je například výstavba čtyř cyklostezek, přičemž na dvě ještě navážou nové lávky přes Labe," sdělil Jan Řehounek, náměstek pardubického primátora zodpovědný za projektový management a dotační politiku.

Jedno přemostění by tak mělo přímo propojit park Na Špici s areálem koupaliště Cihelna a na pravém břehu řeky se na něj napojí stezka pro kolaře, která má vést až k vyústění ulice Ke Koupališti.

„Další cyklostezku chceme vystavět od Polabin, respektive od Lonkovy ulice, a vést zelení k druhé plánované lávce od sídliště Závodu míru," upřesnil Jan Řehounek.

Radnice hodlá také propojit jižní a jihovýchodní část města s jeho středem. Vzniknout by tak měla cyklostezka trasovaná od soutoku Labe a Chrudimky do Nemošic, potažmo do Hostovic. Čtvrtým z cykloprojektů pak má být stezka lemující severovýchodní obchvat. Její stavba by se měla řešit v souběhu s přípravou samotného obchvatu.

Projekty jsou v různých fázích rozpracovanosti – od záměru přes studii až po kompletně zpracovanou projektovou dokumentaci.