Ukázkovou akci už totiž mají za sebou. Pomohli dopadnout zloděje! Včera se jim za to od vedení Městské policie Pardubice dostalo zaslouženého poděkování i ocenění za osobní statečnost.

Zloděj kabelek

K celému případu přišli úplně náhodou. Před čtrnácti dny se vydali do nedaleké nákupní zóny na Poděbradské ulici. Už byli na cestě zpátky, když se z jiného obchodu vyřítil 31letý zloděj se čtyřmi kabelkami. To vše studenti Dominik Voda, Vít Štěpánek a Ondřej Macháček viděli.

„Byli jsme se v obchodě s oblečením podívat na věci a už se vraceli zpátky do školy. Najednou jsme slyšeli ženský hlas křičet, ať se vrátí. Viděli jsme muže, který před ní utíkal s kabelkami," popsal celou událost Dominik Voda.
Studentům netrvalo moc dlouho rozhodnout se, co v takové chvíli dělat. Voda vytáhl z kapsy mobilní telefon a vytočil linku městské policie 156.

„Zloděj chtěl utéct za obchodní dům Albert a vzít to přes pole, ale všiml si, že tahám telefon a volám policii, tak začal utíkat. Přebíhal přes přechod. My za ním. Utíkal směrem do Polabin k točně," pokračoval Dominik Voda.
Trojice studentů se za mužem nerozeběhla nejen proto, že kradl. „Na prodavačku sprostě křičel. To nás naštvalo a řekli jsme si, že ho musíme dostat," shodli se všichni.

V okolí polikliniky se jim pachatel na chvíli ztratil z dohledu. Dominik obíhal dům z jedné, Ondřej a Vít z druhé a měli štěstí, pachatele zahlédli ve chvíli, kdy nastupoval do trolejbusu číslo 2.

„To jsme řekli do telefonu strážníkům a zjistili, že hlídka už je na cestě. Pak jsme se vraceli zpět do školy. Přitom jsme našli kabelky, které zloděj raději cestou odhodil. Donesli jsme je zpět do obchodu, kam vzápětí přijela hlídka už se zadrženým pachatelem," dodal Dominik Voda.

Mladí muži pak už jen potvrdili, že strážníci, kteří lumpa vytáhli z trolejbusu, mají toho správného.

Dobrá práce

„Oceňuji velice jejich přístup k samotnému pronásledování. Pachatele totiž sami jen zpovzdálí sledovali a vlastní práci, to jest zadržení pachatele, nechali na našich strážnících, kteří jsou k takové práci vycvičeni a připraveni," pochválil studenty ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.

Jako (snad) budoucí hasiči měli studenti v honbě za pachatelem výhodu.

„Drželi jsme se za ním třicet metrů. On pořád zrychloval, ale měli jsme ještě rezervu. A to jsme byli po obědě, takže nám to ještě moc neběželo," doplnili se smíchem studenti.

Jako poděkování za příkladný čin dostali včera od strážníků pamětní listy, drobné dárky, ale i poukázku na nákup sportovního oblečení.

„Trochu se jim tím vyrovnají i nějaké ty kázeňské průšvihy z loňského roku. Jsme rádi, že to odčinili takovou správnou věcí," uzavřel ředitel školy Jan Ptáček.