Zač je v Pardubicích perník? Tak přesně na tuto otázku si mohli odpovědět návštěvníci netradičních oslav státního svátku, které se uskutečnily včera na pardubickém zámku. Šlo o oblíbené Slavnosti perníku, které má ve své režii už od zrodu této akce neúnavný dlouholetý propagátor tradic Aleš Mokren.

Pohádkový zámek

„Letos se nám na slavnostech sešlo velké množství pohádkových představení. Kromě klasické Perníkové chaloupky viděli návštěvníci pohádku O pyšné čarodějnici, Kašpárkovo putování s perníkem a Ježibabou a bajku Jak had ztratil nožičky," konstatoval Aleš Mokren.

Velký ohlas vzbudila rovněž dětská soutěž o nejrychlejšího jedlíka perníku.
„Děti si mohly na zámku vyzkoušet zdobit perníčky i vyrobit ozdobnou sošku," sdělil organizátor pardubických perníkových slavností.

Létání na koštěti

Populární je každoročně též výuka Baby Jagy v létání na koštěti. „Šlo o minikurz spočívající v obletu, oběhu nebo obejití perníkové chaloupky na lopatě či koštěti. Účastníci obdrželi osvědčení o absolutoriu," podotkl Aleš Mokren. Na perníkových slavnostech nechyběl ani jarmark či prodej perníků nejrůznějších tvarů, chutí a vůní.