VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začal prodej kaprů, jsou dražší než vloni

Pardubický kraj - Ceny se někde liší až o dvě koruny. Kapři mají navíc nižší hmotnost než obvykle.

21.12.2010
SDÍLEJ:

V Pardubicích začal prodej vánočních kaprůFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Už v pátek se na jídelním stole většiny obyvatel tuzemska objeví tradiční český vánoční pokrm – kapr a bramborový salát. Jak je to letos s kvalitou a cenami kaprů?

Plné sádky na třídě Míru i u marketů

Ceny kaprů v Pardubickém kraji se někde proti loňsku liší až o dvě koruny za kilogram, jinde jsou stejné jako loni. Plné sádky jsou například na třídě Míru v Pardubicích nebo před supermarkety v celém kraji. Prodej zpravidla končí den před Štědrým dnem.
Ceny kaprů většinou producenti nezvyšovali, pokud ano, do výsledné ceny se promítlo mimo jiné vyšší daní z přidané hodnoty.
V Lázních Bohdanči pořídíte kapra první jakosti za 72 korun a výběr za 80 korun za kilogram.

Cenu kaprů si bude hlídat například řetězec Tesco a přizpůsobovat ji konkurenci.
„Ryby také bude možné před supermarkety koupit i na Štědrý den,“ uvedla mluvčí řetězce Eva Karasová.
Rybářům letos dělala starosti delší zima. S výkrmem začali později, mnohdy proto mají ryby nižší hmotnost než obvykle. Například kapr, který by loni vážil 3,8 kilogramu, má letos o půl kila méně. Zákazníci přitom dávají přednost kaprům výběrovým, tedy těm, kteří váží více než 2,5 kilogramu.

Hlavy u prodejců na ulici? Problém

„U nás se tradičně prodá 25 tun výběrového kapra a deset tun kapra první jakosti. Lidé raději kupují větší rybu, má větší kosti a víc masa. Vesměs k nám chodí starší generace, mladí lidé nechodí pro ryby skoro vůbec,“ sdělil Miroslav Středa z Rybničního hospodářství v Lázních Bohdanči.
Na český vánoční stůl se pozvolna prosazují i jiné druhy ryb: tolstolobik, amur, ale třeba v supermarketech si lidé kupují i lososa, pstruha nebo pangasia. Nicméně kapr převažuje.

„Konzumace sladkovodních ryb u nás sice mírně stoupla asi na jeden kilogram ročně na osobu, ale třeba proti Polákům je to málo. Ti zkonzumují čtyři až šest kilogramů ročně,“ řekl Jindřich Groulík z konkurečního rybářství.
Mezi lidmi je stále zájem o vnitřnosti a hlavy na rybí polévku, ty rybářství a prodejci se sádkami kvůli hygienickým předpisům nenabízejí. Lze je sehnat v některých supermarketech a rybárnách. „Zpracoven je v republice jen pět, na východě Čech jedna. Chce to vědět, kam zajít,“ dodal Jindřich Groulík.

(msu, čtk)

21.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Legendární "lávka" a nej... sezemický močák.
34

Legendární "lávka" a nej... sezemický močák

Pernštejnská fortuna lidi láká, přesto je budoucnost nejistá

Pardubice – Folkový festival Pernštejnská fortuna vznikl před pěti lety na pardubickém zámku jako jeden z vrcholů oslav Pernštejnského roku. Hlavní impulz jeho zrodu daly folkové koncerty na Příhrádku, které před deseti lety začala pořádat skupina Marien pro oživení této části historického centra města pouličním muzicírováním. 

Charme Look obhájil srpnové kvalifikační vítězství

Pardubice - Vítězem třetí kvalifikace na 127. Velkou pardubickou je opět Charme Look. Obhájil tak své loňské vítězství v tomto srpnovém dostihu a opět šel stylem start – cíl. K titulu vítěze jej přivedl jeho parťák z vítězné Velké pardubické žokej Jan Faltejsek, který v Pardubicích vybojoval hattrick.

„Film je velká alchymie,“ říká producent Miroslav Šmídmajer

Pardubice - Jako producent se Miroslav Šmídmajer podílel na více než desítce filmů, naposledy na Kleinových Básnících či Dvojnících v hlavní dvojroli s Ondřejem Sokolem. Má za sebou i řádku realizovaných scénářů, dokumentárních filmů a pustil se několikrát i do režie celovečerních filmů. Svůj nejnovější snímek Miluju Tě modře uvedl osobně v pátek v Pardubickém letním kině.

Help Jam Fest tentokrát podpoří Ondřeje

Pardubice - Hudba spojuje, hudba pomáhá. To je motto projektu Help Jam Fest, který se odehraje v neděli na venkovní stage Sportovního parku Pardubice 2017 v parku Na Špici. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení