Už v pátek se na jídelním stole většiny obyvatel tuzemska objeví tradiční český vánoční pokrm – kapr a bramborový salát. Jak je to letos s kvalitou a cenami kaprů?

Plné sádky na třídě Míru i u marketů

Ceny kaprů v Pardubickém kraji se někde proti loňsku liší až o dvě koruny za kilogram, jinde jsou stejné jako loni. Plné sádky jsou například na třídě Míru v Pardubicích nebo před supermarkety v celém kraji. Prodej zpravidla končí den před Štědrým dnem.
Ceny kaprů většinou producenti nezvyšovali, pokud ano, do výsledné ceny se promítlo mimo jiné vyšší daní z přidané hodnoty.
V Lázních Bohdanči pořídíte kapra první jakosti za 72 korun a výběr za 80 korun za kilogram.

Cenu kaprů si bude hlídat například řetězec Tesco a přizpůsobovat ji konkurenci.
„Ryby také bude možné před supermarkety koupit i na Štědrý den,“ uvedla mluvčí řetězce Eva Karasová.
Rybářům letos dělala starosti delší zima. S výkrmem začali později, mnohdy proto mají ryby nižší hmotnost než obvykle. Například kapr, který by loni vážil 3,8 kilogramu, má letos o půl kila méně. Zákazníci přitom dávají přednost kaprům výběrovým, tedy těm, kteří váží více než 2,5 kilogramu.

Hlavy u prodejců na ulici? Problém

„U nás se tradičně prodá 25 tun výběrového kapra a deset tun kapra první jakosti. Lidé raději kupují větší rybu, má větší kosti a víc masa. Vesměs k nám chodí starší generace, mladí lidé nechodí pro ryby skoro vůbec,“ sdělil Miroslav Středa z Rybničního hospodářství v Lázních Bohdanči.
Na český vánoční stůl se pozvolna prosazují i jiné druhy ryb: tolstolobik, amur, ale třeba v supermarketech si lidé kupují i lososa, pstruha nebo pangasia. Nicméně kapr převažuje.

„Konzumace sladkovodních ryb u nás sice mírně stoupla asi na jeden kilogram ročně na osobu, ale třeba proti Polákům je to málo. Ti zkonzumují čtyři až šest kilogramů ročně,“ řekl Jindřich Groulík z konkurečního rybářství.
Mezi lidmi je stále zájem o vnitřnosti a hlavy na rybí polévku, ty rybářství a prodejci se sádkami kvůli hygienickým předpisům nenabízejí. Lze je sehnat v některých supermarketech a rybárnách. „Zpracoven je v republice jen pět, na východě Čech jedna. Chce to vědět, kam zajít,“ dodal Jindřich Groulík.

(msu, čtk)