Po dlouhých letech chátrání objekt skončil v péči Československé obce legionářské a přišly první opravy. Ukazuje se, že už bylo na čase a místy už je pět minut po dvanácté.

Části stavby byly už doslova na spadnutí. Nejvíce postižena je samotná věž bývalého zámečku. Její trámy už držely pohromadě jen vůlí a všechny stropy už se propadly.

VĚŽIČKA MUSÍ DOLŮ, „ODSTROJUJÍ" JI
„Původně jsme předpokládali, že věžičku budeme pouze stabilizovat. Jakmile ale firma odkryla plechy a krytinu, zjistilo se, že to není reálná cesta. Trámy už byly napadeny dřevomorkou a dalšími škůdci. Nyní lezci odstrojují střechu a všechny artefakty, které tam jsou významné – zejména zdobné prvky a tašky – rozebírají," vysvětluje František Bobek, předseda chrudimské jednotky Československé obce legionářské.

Celá věžička s třináctimetrovou nástavbou skončí ve finále na zemi. „Bude snesena dolů. Otvor se provizorně zakryje a my budeme moci odklidit to, co je pod tím, tedy ta propadlá patra. Provedou se stavební a historické průzkumy a potom budeme muset projektovat rekonstrukci těch samotných pater," říká František Bobek.

VILA NENÍ NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKOU
Rekonstrukce vily nebude levná záležitost. Legionáři zatím mají prostředky na tyto nejdůležitější záchranné opravy.
„Celková rekonstrukce by měla přijít na padesát pět milionů korun. Peníze zatím stále dáváme dohromady," podotýká František Bobek.
Problém s financováním spočívá v tom, že vila je pouze městskou, a nikoliv národní kulturní památkou. I vzhledem k její roli v dějinách je to nedostatečné ocenění, ale problémy to nese především po finanční stránce. Vila nemá šanci dosáhnout na evropské dotační peníze.

VZNIKNE MUZEUM SE ČTYŘMI EXPOZICEMI
Ve vile má po rekonstrukci vzniknou muzeum rozdělené do čtyř expozic. První má být věnována samotné historii zámečku, druhá – umístěná ve sklepení – pak má patřit Ležákům a ležáckým dětem. Třetí bude Obrana národa jako domácí odboj a čtvrtá o výsadkářích na Pardubicku.