Leze leze po železe, nedá pokoj až tam vleze. Přísloví o klíči si v pondělí v praxi vyzkoušela posádka pardubické záchranky, když se snažila dostat na třídu Míru k pacientovi.

„V 11:34 hodin vyjížděla naše posádka k ohlášenému kolapsovému stavu staršího muže na třídě Míru před lékárnou na rohu Sladkovského ulice," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová.

Zablokovaná cesta

Cesta, kterou za normálních okolností sanitka urazí do tří minut, ale tentokrát trvala minut sedm. Proč? Vozidlo záchranné služby nemohlo na rozkopanou ulici projet, protože jedna z plánovaných nouzových přístupových tras nebyla průjezdná.
„Ulicí Sladkovského jsme projet nemohli, protože od Sukovy ulice je v celé šíři rozkopaná. Posádka tedy vjela do Pernerovy ulice, kde dojela až k nákupní galerii. Tam další jízdu znemožnila auta zaparkovaná před bariérou tak, že je nešlo objet ani po chodníku. Řidiči tedy nezbylo nic jiného, než začít couvat a v zúženém prostoru se otáčet. Průjezd do Sladkovského ulice domovním dvorem z Pernerovy ulice je rovněž zablokován proti průjezdu. Posádka tedy musela zpět na Sukovu ulici  a  jela do ulice Na Hrádku, která je opět na křižovatce s třídou Míru zahrazena. Tam už se řidiči podařilo vmáčknout sanitu mezi auta a plot a po chodníku v prostoru, kde vedle pošty stála nyní zbořená večerka,  projet s vozidlem na třídu Míru. Následně se pak po chodníku mezi lidmi dostal vůz až k pacientovi. Nutno podotknout, že řidič v té chvíli pořádně kmital," popsala anabázi záchranného vozu Helena Škuligová.

Záchranáři se ve složité situaci ocitli, když vybrali nejkratší náhradní trasu. Z dalšího směru, od Palackého ulice, by pravděpodobně sanitka prokličkovat dokázala. Řidič, který jel na místo, ale předpokládal, že původně plánovaná – byť nouzová –  příjezdová cesta v Pernerově ulici bude průjezdná. Následné zdržení už pak šlo na vrub manévrování sanitkou v úzkých mezerách mezi auty.

Naštěstí byl čas

„Kdyby to bylo na resuscitaci, tak bychom ztratili šanci na kvalitní záchranu života. Posádka by sice dokázala některé vybavení na místo donést, ale sanitka jako taková představuje veškeré potřebné zázemí. Když to jinak nejde, tak zásah samozřejmě takto provedeme, ale v tomto případě by převážení mezi ulicemi bylo vůči pacientovi neetické. Průjezd tam měl být zachován," dodala Helena Škuligová.
Záchranáři poukazují také na to, že mapové podklady k uzavírce třídy Míru dostávali doslova na poslední chvíli.

„Navíc jde spíše o kompletní stavební dokumentaci, ze které jde jen těžko poznat, kudy je bezpečně zajištěn přístup. A za situace, kdy se staveniště každým dnem mění, nám to ani příliš nepomůže," přiznala mluvčí záchranky.

Zlepšit přístup

Nepřehlednou situaci by napříště mělo zlepšit důmyslnější řešení  situace kolem zátarasů kolem třídy Míru.
„Vzniklou situaci probereme s radnicí městského obvodu i dopravním odborem magistrátu kvůli lepší úpravě dopravního značení v kritických místech. Je jasné, že kolem bariér musí být volný prostor, aby záchranáři mohli projet," reagoval na situaci ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.