Hasiči dnes nejezdí jen k požárům. Vystříhávají lidi z nabouraných aut po dopravních nehodách, pomáhají při povodních, jsou součástí integrovaného záchranného systému.

Bojují s přírodními živly, ale ne vždy se jedná o oheň. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Třeba o víkendu likvidovali následky vichřice Emma.
V sobotu večer v Milheimově ulici v Pardubicích vítr poškodil štít jednoho z domů. Na ulici padají cihly, je potřeba zasáhnout. Hasiči mají na místě vysokozdvižnou plošinu. Nahoře u domovního štítu povlává utržený plech.

„Cihly, které tam byly volně, jsme snesli dolů a raději nechali odtáhnout i jedno auto, zaparkované přímo pod tím místem. Teď ale řešíme, co s tím plechem,“ uvádí hasič. „Takhle volně tam nemůže zůstat - vítr se má ráno vrátit a kdyby uletěl, mohl by někoho zranit,“ vysvětluje. Jenže co s tím? Přímo pod oním místem bydlí rodina Šehadových. Ta se marně snaží zjistit, jestli vůbec nějaká firma provádí takové opravy. Stejný problém řeší na místě hasiči, rodinu v nesnázích nechat něchtějí. Lámou si hlavu, jak neposlušný plech znehybnit. Ale jak a čím? Nejednodušší by bylo plech prostě uříznout rozbrušovačkou, ale to nepřipadá v úvahu. Je silný vítr a trámy jsou dřevěné - požár riskovat nechtějí. Na řadu přichází šikovná improvizace. Stačí trocha drátu a vrtačka. Plech se na několika místech provrtá a drátem přichytí k trámům.

„Je to dost provizorní řešení, ale když už jsme tady, tak těm lidem přece jen nějak pomůžeme. Mělo by to vydržet i ten nedělní vítr a pak se na místo už podívají řemeslníci,“ říkají hasiči a jedou dál.

Pardubické hasiče v roce 2007 nejvíce zaměstnaly technické výjezdy (třeba otevírání bytů), a to celkem v 639 případech, následovaly požáry s 353 výjezdy a těsně v závěsu byly dopravní nehody s 310 zásahy. Ve 102 případech pardubické hasiče zaměstnaly přírodní živly a úniky látek ve 37.
Ve statistice se také objevuje 77 zbytečných výjezdů. Každý planý poplach stojí nejen peníze, ale u skutečných nehod především to nejdražší – čas.

Pro podrobnou statisku Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje za rok 2007 klikněte ZDE