Hlavním důvodem, proč se lidé snaží zbavit nebezpečného zlozvyku, je stále zdraví a rodina, ale vliv má i fakt, že kouření je dnes nemoderní a kuřáci jsou pomalu vytlačováni ze společnosti. „Tabákový zákon je opatření mírně represivní, ale vnímám ho jako ochranu nekuřáků a těch, kdo nechtějí vdechovat kouř," dodala Johana Hušková.

Plošný zákaz kouření v restauracích vítá i její kolegyně z pardubického centra Jana Nedbalová, která upozorňuje, že lidé začínají znovu kouřit v jisté společenské situaci, třeba právě v restauraci u piva či vína. „Když se do této situace nedostanou, nezapálí si. Je to ohleduplné také vůči servírkám a číšníkům. V jejich případě nebyl dodržován zákoník práce a oni byli nuceni pracovat v kuřáckém prostředí," uvedla Jana Nedbalová. Důležitý je i vliv na mladou generaci, která tráví v barech a kavárnách podstatnou část svého času.

Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. V roce 2015 na ně zemřelo 41,9 procenta mužů a 49,9 procenta žen. Druhou nejběžnější příčinou úmrtí jsou pak nádorová onemocnění.

Právě kouření, ať již aktivní nebo pasivní, je často spojováno s oběma typy onemocnění.