Vláda se podle odborářů neměla vzdát práva mluvit do chodu transformovaných nemocnic.

Brněnská právnička specializující se na zdravotnictví Zuzana Geriková sice namítá, že kraje nesmějí v transformovaných nemocnicích svévolně měnit původní pracovní smlouvy a výši mezd. Vedení nemocnic by se prý na změnách muselo se zaměstnanci nejprve dohodnout. „Jenže nesouhlasit s novými smlouvami není pro zaměstnance tak jednoduché,“ podotkl chrudimský nemocniční odborář Tomáš Vondráček.

Akciovky platí hůř, tvrdí odborářka

Nevěřte slibům politiků, podle kterých se zdravotníci nemusí bát poklesu mezd po transformaci nemocnic. Říká to Iva Řezníčková z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v Královéhradeckém kraji. Zde už špitály jako „akciovky“ fungují čtvrtým rokem.

„Mzdy sester šly dolů oproti krajům, kde transformace ještě neproběhla, až o pět tisíc korun. A u lékařů je rozdíl ještě větší,“ uvedla Řezníčková. Nejde o to, že by kraj zdravotníkům mzdy po převodu snížil, ale o jejich pomalejší navyšování než v příspěvkových organizacích. Ty se řídí vládními nařízeními. „A protože se příplatky odvíjejí od základu, postupně se rozdíl vyšplhal na pět tisíc. Nemáme už ani sociální fond, rekreace či vitamíny,“ řekla nedávno Deníku.
Po chrudimské nemocnici už koluje tabulka, podle které by mohly zdejší mzdy zdravotníků spadnout na dnešní úroveň nezdravotnického personálu. Ta je řádově o čtyři až šest tisíc korun nižší.