Péče o nemocného člověka je velmi náročná, a pokud je poskytována nepřetržitě, může dojít k psychickému i fyzickému vyčerpání.

„Touto službou reagujeme na časté dotazy a podněty ze strany rodin, které pečují o svého blízkého doma, a není nikdo, kdo by je v péči zastoupil. Nemají tak možnost odreagovat se nebo jen získat trochu času pro sebe, aby si zařídili vše, co do této chvíle odkládali," sdělila ředitelka Domova Danuše Fomiczewová.

Odlehčovací službu bude možné v Domově u fontány využít pro krátkodobé pobyty v délce od jednoho týdne do tří měsíců, během kterých převezmou péči o seniora pracovníci domova, a to v předem dohodnutém rozsahu.

„Věřím, že touto službou alespoň trochu přispějeme k tomu, aby senioři mohli co nejdéle zůstat v péči svých blízkých a v prostředí, kde se cítí dobře," doplnila Danuše Fomiczewová. Domov u fontány je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, která poskytuje péči seniorům již přes padesát let.

V posledních letech se specializuje na péči o osoby s Alzheimerovou chorobou, nebo jinými typy demence.

Za péči o seniory získal Domov u fontány již několik ocenění – na začátku roku 2015 obdržel Značku kvality, dále se mu podařilo získat certifikát Garance péče o ránu, a znovu také obhájil certifikát Vážka, který uděluje Česká alzheimerovská společnost za poskytování kvalitní péče osobám s demencí.