Neustálé dopravní uzavírky kolem Pardubic jako by neměly konce. Jen co práce kolem hlavního nádraží umožnily relativně normální provoz, přišly se začátkem prázdnin další velké opravy silnic.

Tím aktuálním úsekem je tentokrát hlavní tah z Pardubic na Přelouč. Silnice první třídy se bude z gruntu opravovat ve Starých Čívicích, a to takzvaně od cedule k ceduli. Důvodem jsou vyjeté koleje a celkově špatný stav vozovky. Práce začaly s prvním červencem a skončit mají 24. září.

Rekonstrukce povrchu poběží na etapy od východu, tedy od Pardubic, a skončí u křižovatky U Panasonicu.

Nové pardubické přednádraží. Příjemná relaxační zóna v sousedství pošty.
Jak se povedlo přednádraží? Prokouklo, chybek je jen pár


Rekonstrukce silnice ve Starých Čívicích si hned první týden vyžádala také uzavření křižovatky ve směru na Heřmanův Městec. Samotná křižovatka sice nebyla předmětem oprav, ale její vyústění už ano. Od dneška by už ale měla být průjezdná. Objízdná trasa pro tuto uzavírku vedla přes Starý Mateřov.

„Co nás zarazilo bylo, že nám o tom nikdo ani nedal vědět. Kdyby se stavbyvedoucí s námi nedomlouvali kvůli místu pro odvoz materiálu, tak se o tom, že přes nás silničáři povedou objízdnou trasu, dozvíme až z postavených cedulí. I když jsou prázdniny a řada řidičů to zná a uhnula už v Čepí, ten provoz navíc byl přeci jen znát,“ uvedl starosta Starého Mateřova Pavel Sehnoutek

OBJET? NENÍ MOC KUDY

Plánovaný postup rekonstrukce je pracovat na jedné polovině vozovky, aby zůstal průjezdný jeden jízdní pruh. Důvod je prostý: mezi Pardubicemi a Přeloučí prakticky jiná přímá silnice nevede.

Objížďka jižním směrem není vhodná pro těžká vozidla, ze severního směru zase tvoří překážku Labe. Mosty pro těžkou dopravu jsou přitom v Pardubicích a pak až v Přelouči.

Nákladní vozidla, která by se chtěla vyhnout okreskám, musí z Přelouče zamířit na Břehy, Živanice a Lázně Bohdaneč.

Osobní vozidla mohou zvolit trasu přes Starý Mateřov, Barchov, Bezděkov, kde ovšem řidiči vjedou do další rekonstrukce. V Bezděkově se až do října buduje kanalizace. Druhá alternativa je možná přes Popkovice, Srnojedy, Lány na Důlku, Opočínek. Na tuto trasu by ale řidiči měli ve vlastním zájmu najet pokud možno už před Popkovicemi. Kolony od Pardubic totiž například v páteční špičce začínaly už za čerpací stanicí u letiště.