Co bylo dříve na vesnici samozřejmostí, je dnes už vnímané spíše jako vzácnost. „Obecnímu úřadu se uvolnily prostory po bytu, který byl v dlouhodobém pronájmu," vysvětlil ždánický místostarosta Martin Korunka. Byt momentálně podstupuje opravy, včetně úprav sociálního zařízení, aby byl vyhovující.

KROMĚ ORDINACE 
I KNIHOVNA

Jedna ze dvou místností poslouží jako ordinace pro lékaře, který bude obec pravidelně navštěvovat. Do zbylých prostor se přemístí knihovna. Ta je v současné době v prvním patře budovy úřadu. „Ještě stále místo opravujeme. Nicméně předpokládáme, že ordinace bude v provozu během září," upřesnil starosta Starých Ždánic Jaroslav Hyhlík.

V provozu by se po dokončení mohli střídat až dva lékaři. „Jedna doktorka nám už spolupráci přislíbila. Měla by naší obec navštěvovat jednou za měsíc. Druhý doktor je zatím ještě v jednání," poznamenal starosta Jaroslav Hyhlík.

SNADNĚJŠÍ ŽIVOT 
PRO STARŠÍ OBČANY

Zásadní novinka, jakou je obecní lékař, značně usnadní život především starším obyvatelům Ždánic. „Mnoho z nich dojíždí do nedalekých Lázní Bohdaneč, kde autobus zastaví poměrně daleko od zdravotnického zařízení," popsala výhodu vlastní ordinace referentka ždánického úřadu Iveta Pokorná.

Eliška Kolmanová