Neutěšeně a žalostně to nyní vypadá kolem hřbitova v Pardubičkách.
Zeď obepínající zdejší kostelík a hřbitov celkově není v dobrém stavu. Letos v dubnu se její část souběžná s Kyjevskou ulicí dokonce sesunula. Šlo asi o osm metrů cihlového zdiva. To se naštěstí zhroutilo směrem ven a nepoškodilo hroby.
Na nastalou situaci si stěžovali četní obyvatelé Pardubiček více než měsíc. Odklízení trosek a náprava škod ale začala až tento týden.

Pastva pro srny

Do té doby jezdili hřbitov kvůli zvýšenému riziku krádeží hlídat městští strážníci. Zřícená zeď ale místo zlodějů přilákala jiné návštěvníky, které na pietním místě zrovna nelze nazvat vítanými. Na hřbitov se z nedalekého vojenského prostoru chodili pást zajíci a srny.

„Oprava zdi musela projít rozhodovacím kolečkem, což zabralo asi nejvíce času. Zeď kolem hřbitova je v majetku pardubického magistrátu a na zakázku muselo být uděláno výběrové řízení," uvedla včera na místě zástupkyně pardubického magistrátu Alena Blažková.

Nyní již stavební práce začaly. Většina sutin je z místa již odklizena a dělníci včera připravovali bednění pro nové základy. Pokácet se budou muset také tři stromy, které poškodila padající zeď.
„Co jsme měli možnost vidět, tak celá zeď je velice špatně postavena. Chybí jí například základy. Týká se to zdi po celém obvodu hřbitova. Nyní řešíme tento zřícený úsek. Zde by mělo být vše uvedeno do původního stavu do jednoho týdne," slibuje nápravu Alena Blažková.

Oprava do roka?

Opravovat se bude celá zeď okolo hřbitova v Pardubičkách. Otázka ale však zní, kdy. Na opravu totiž jsou potřeba peníze.
„Chceme do jednoho roku mít celou zeď kompletně opravenou," slibuje Alena Blažková.